Тържества за националния празник 3 март в област Силистра

5/3/2024
В областния център град Силистра, в градовете и селата – центрове на общини в областта, както и в отделни населени места, съответните администрации, заедно с читалища и училища организираха честване на националния празник 3 март, тази година посветен на 146-ата година от освобождението на България от османска власт. Тържествата включваха ритуал по издигане на националното знаме, църковни служби, поднасяне на венци и цветя на знакови паметници, рецитали и концерти. В Тутракан – церемония „Вечерна проверка“, както и заря, подобно на Дулово.
 
В Силистра тържествената церемония на площад „Свобода“ започна с ритуал по издигане на националното знаме на Република България с участието на знаменосеца Николай Георгиев (ПМГ „Св. Климент Охридски“) с асистентки Петя Данова от ЕГ „П. Яворов“ и Велина Илинова от СУ „Н. Й. Вапцаров“. Кметът на общината Александър Сабанов произнесе слово за празника, а Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков – благослов.
 
Стихотворение изпълниха Наталия Енчева и Мартин Ангелов от Театрално студио „Артистик“ при ЦПЛР – ОДК. В тържеството от името на Областна администрация Силистра участваха областният управител Минчо Йорданов и заместник-областният управител Илиян Великов. Местната законодателна власт бе представена от Димитър Трендафилов – председател на Общински съвет Силистра. В празника се включиха народните представители Ивелин Статев и Стоян Георгиев.
 
Проведено бе и традиционно шествие, водено от Градски духов оркестър. Цветя и венци бяха поднесени на паметниците на Стефан Караджа – пред него на почетен караул имаха честта да бъдат представители на Клуб „Млади възрожденци – Горди българчета“ ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Стоянка Димитрова, който е към Общински комитет „Васил Левски”, също на капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой.
 
Празничният концерт бе под надслов „Аз пях за България, защото я обичах!“ (Иван Вазов) и премина с участието на Музикална школа „Великов“ от НЧ „Дръстър“, Музикална студия „ДО РЕ МИ“; Група за автентичен фолклор към ЦПРЛ-ОДК, Танцов ансамбъл „Ритъм“ към НЧ „Св.св. Кирил и Методий“, младата народна певица Десислава Жекова и др.