Тържество в Силистра за Деня на народните будители

2/11/2023
В Художествена галерия Силистра бе проведено за десети пореден път тържество, организирано от община Силистра по повод 1 ноември – Ден на народните будители. В него по покана на кмета на общината д-р Юлиян Найденов участваха областният управител Минчо Йорданов и Илиян Великов – заместник областен управител. Към всички присъстващи представители на различни институции бе отправен специален поздравителен адрес от Областна администрация Силистра.
 
Отличие „Будител на нашето съвремие“ получи хореографът Симеон Симеонов – в миналото дългогодишен художествен ръководител на Ансамбъл „Добруджа“ - Силистра, а понастоящем с творчески ангажименти към състави в три добруджански общини. На 2 септември т.г. с голям концерт на площад „Свобода“ в областния град той отбеляза своята 80-ата годишнина. Отличие „Благодеятел“ за дарения и проявена инициативност - за Мотоклуб „IRON CROSS MCC – Силистра“, който е координатор за Силистра на Национална кампания „Жълти стотинки – Деца помагат на деца“. Награди по различни поводи – включително юбилеи и кръгли годишнини получиха 10 институции и 11 личности с принос за духовното развитие на Силистра.
 
В общините от област Силистра училища, читалища, клубове и общински структури в сферата на културата също отбелязаха Деня на народните будители с различни инициативи. Две от тях предстоят в община Тутракан, за участие в които има отправена покана до Областна администрация Силистра: на 3 ноември е награждаването на деца с дарби, а на 7 ноември е тържеството за връчване на отличия на деца и подрастващи като „Млади будители“.