Откриване на изложба в Държавен архив - Силистра и тържество за неговата 60-а годишнина

10/10/2023
В Държавен архив – Силистра бе открита изложба в чест на 60-ата година на структурата в крайдунавския град, започнала дейността си през 1963 г., бидейки днес със статут на отдел – част от дирекция „Регионален държавен архив – Велико Търново“, преминавайки през различни преобразувания. Слово за повода за изложбата и за Международния ден на архивите изнесе Драгомира Балева-Тодорова, директор на силистренския архив. Тя припомни историята и екипите, работили през годините, както и обобщи най-големите напоследък дарения. Връчени бяха грамоти на някои от присъстващите дарители.
 
Областният управител Минчо Йорданов, който на тържеството бе заедно с Илиян Великов – заместник областен управител, връчи поздравителен адрес на г-жа Балева-Тодорова с послание до нейния екип, в което се казва: „Поздравявам Ви с 60-ата годишнина, отбелязвана с възпоменателна изложба, показваща началото, развитието и съвремието на структурата, призвана да пази  в документи миналото на област Силистра. Те са безценно свидетелство за дейността на хора от различни поколения в тяхната личностна и институционална изява. Архивираните фондове пресъздават с доказателства истории за събития, които трябва да се знаят и помнят. Държавният архив е възможност за всеки гражданин да получи информация, решаваща семеен или индивидуален проблем. Пожелавам успешна и ползотворна работа на всички Вас, които приемате дарения и обработвате за съхранение материали за архива на българската държава“.
 
От 2008 г. Архивът се помещава в нова сграда, построена на мястото на старата.  Към него действат читалня, библиотека, изложбена зала, както също зала за семинари, беседи и обучения. В научно-справочната библиотека са заведени близо 3 000 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодични издания.
 
През годините ръководители на архива са били: Лука Вайсилов (1963-1965), Йордан Маринов (1966-1969), Петко Буюклиев (1969-1972), Кольо Върбев (1973-1974), Гинка Силянова (1975-1988), Петър Балев (1988-2010), Юлия Кюшелиева (2010-2019) и оттогава до момента –  Драгомира Балева-Тодорова.
 
Първите постъпления на архивни фондове са предадени от Държавен архив – Русе, комплектувани преди промяната на административно-териториалното деление на страната през 1959 г. и създаването на архива в Силистра. Общата фондова наличност на архива е над 900 линейни метра с повече от 2 000 архивни фонда – учрежденски и лични, с общ брой над 100 хил. архивни единици, повече от 1 100 частични постъпления и над 200 спомена.
 
В откриването на изложбата освен представителите на държавната власт участваха кметът на общината д-р Юлиян Найденов, представители на културни и образователни институти, бивши служители, журналисти и  граждани, както и кандидати за кмет на община Силистра и за общински съветници в Общински съвет – Силистра за мандат 2023-2023 г. Трио „ЕЛМИНА“ поздрави присъстващите с песен за Силистра. Някои от гостите написаха своите поздравления в почетната книга на Държавен архив – Силистра.