Областна администрация Силистра уважи тържество на академик Христо Белоев - ректор на Русенски университет "Ангел Кънчев"

15/8/2023
15 август 2023 г. Град Русе. Русенски университет „Ангел Кънчев“ – „Канев център“. Тържество за 65-ата годишнина на академик Христо Белоев – ректор на най-голямото висше учебно заведение в Северна България. От Областна администрация Силистра, представена от областния управител Минчо Йорданов и от заместник областния управител Илиян Великов, бе поднесено поздравление за рожденика. Наскоро той бе удостоен с решение на Общински съвет – Силистра със званието „Почетен гражданин на Силистра“ за заслуги при утвърждаването на Силистра като академичен център. На г-н Белоев заедно със специалния подарък му бе подарена и икона на светите Доростолски мъченици.
 
Община Силистра също изпрати свой поздрав до дългогодишния общественик на най-големия български крайдунавски град. Доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра, който е част от Русенския университет от 1998 година насам, лично поздрави ректора. Поздравления изпратиха президентът Румен Радев, премиерът академик Николай Денков, както и представители на различни държавни институции, висши учебни заведения и обществени организации.
 
Академик Белоев е завършил специалност „Селскостопанска техника“ във ВТУ „Ангел Кънчев“ – Русе. Защитава докторска дисертация през 1997 г., а през 2002 г. е избран за доцент. През 2008 г. защитава дисертация за научна степен „доктор на техническите науки“, а през 2009 г. е избран за професор. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН. През периода 2003-2007 г. е декан на Аграрно-индустриалния факултет. Председател е на Клон Русе на Съюза на учените и зам.-председател на Съвета на ректорите в България. Бил е член на Специализирания научен съвет по Земеделска и горска техника към Висшата атестационна комисия и на Комисията по Машинни науки към нея.
 
Бил е председател на ОбС – Русе. Освен на Силистра, е почетен гражданин още на Разград (2013 г.), Русе (2014 г.) и Павликени (2014 г.) за цялостен принос към развитието на града и региона. За цялостната си дейност по предложение на Министерския съвет и с указ на президента на Република България през 2015 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“-I степен. Doctop Honoris Causa на университети от Русия, Словакия, Чехия, Румъния и Казахстан.