Областна администрация ще съдейства за екологични инициативи в област Силистра

14/8/2023
В Областна администрация Силистра бе проведена опознавателна среща на областния управител Минчо Йорданов и на заместник областния управител Илиян Великов с представители на иновативното и развиващо се в екологично направление дружество „Вавакада“ ЕООД от град Силистра. То е създадено от Даниела Костова и Владислав Костов, тръгнали да извървят своя път към една по-зелена планета.
 
Те запознаха областния управител със своята досегашна дейност, включително със спечелени проекти на национално ниво, за партньорството си с различни организации, сред тях и от неправителствения сектор. От него те пожелаха съдействие за логистично подпомагане за намиране на подходящи за обща дейност групи от хора с екологична насоченост в различни общини от област Силистра. Г-н Йорданов и неговият екип се ангажираха да намерят форми за партньорство при реализацията на идеите на двамата еколози предприемачи.
 
На първо време там се предвижда да бъдат разположени с разрешение на местните власти на т.нар. шишеяди за пластмасови бутилки, каквито вече има на няколко места в областния град на обществени места, в учебни заведения и детски градини. Споделена е идеята за създаване на академия с екологично съдържание за работа с млади хора и подрастващи в Крайдунавска Добруджа. Чрез нея се разчита за проблеми в тази сфера да научат повече деца и младежи, за да засилят своя интерес и евентуално от малки да работят в тази посока.
 
В предварителен план двамата силистренци с фамилия Костови, които са брат и сестра, вече са провели подобни форуми – един от тях бе в село Добротица, община Ситово, със съдействието на местното кметство и на тамошното основно училище, но имат покани за подобни в село Окорш и в град Дулово.
 
Наскоро в брой 8 на сп. „Forbes България“ бе публикувана статия на тема „Алтернативно депо за пластмаса“, представила Владислав и Даниела Костови като събирачи на отпадъчна пластмаса и даващи ѝ нов живот под формата на 3D принтирани кутии за вино, вази, сапунерки, книгоразделители, поставки за моливи и други аксесоари. Засега само намерение е идеята за основаване на малка поточна линия, произвеждаща и мебели. В началото на настоящата година „Вавакада“ спечели трето място в тазгодишното издание на националния конкурс  „Най-добър юношески стартъп за 2023 година“, извоювайки средства за сглобяване на необходимата машина за серийно производство.