Участие на Областна администрация Силистра в българо-румънски форум в Гюргево

14/8/2023
Областният управител на Силистра Минчо Йорданов и заместник областният управител Илиян Великов взеха участие в проведеното в румънския град Гюргево поредно редовно заседание на създадената преди време Съвместна българо-румънска земеделска работна група. От няколко години част от нея са представители на Областна администрация Силистра. Миналата година домакин на едно от събитията по линия на комисията бе мандрата в село Белица, община Тутракан.
 
Заседанието в отсрещния на Русе град бе водено от Лили Ганчева, която е изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, създадена в началото на този век с институции от Гюргево и Русе. При настоящото ротационно завъртване на председателския  пост на работната група ще бъде Георги Георгиев - заместник областен управител на област Русе.
 
Форумът обсъди нови актуални въпроси от сферата на земеделието и преработвателната промишленост, като сред акцентите бе темата с епизоотичната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете. В следващи издания на заседанията на работната група през настоящата година са предвидени теми, като производство на масла от етерично-маслени растения, веригите за доставка, осигуряващи пряка връзка между производител и потребител, и др..
 
В рамките на форума бе посетена семейната фабрика за сладолед AVANTI SRL, базирана в Гюргево, чиято продукцията засега се реализира изцяло на вътрешния пазар на Република Румъния, но част от суровините се внасят от Република България.