Ръководството на Областна администрация Силистра гостува на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков

31/7/2023
Областният управител Минчо Йорданов и заместник-областният управител Илиян Великов гостуваха в митрополитския дом на Доростолска епархия по покана на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков. Повод за деловия разговор между представителите на държавната власт в областта и на духовната в православните църковни околии в Крайдунавска Добруджа и частично в Приморска Добруджа бяха проблеми от най-различно естество.
 
Духовният водач на епархията поиска съдействие за намиране на решение на въпроса с изработката на проект за реконструкция на православния храм в село Искра, община Ситово, като за целта ще се търси помощ от Камара на строителите, Камара на архитектите и от Камара на инженерите в инвестиционното проектиране. Обменена бе и информация относно намерението на територията около крепостта „Меджиди табия“ да бъде издигнат светещ кръст на възможно най-високо място. Обсъдени бяха и възможностите за ремонт на седалището на епархията на ул. „Стефан Караджа“, което е в сграда общинска собственост, отдадена с решение на общинските съветници.
 
Митрополит Яков благодари на областния управител за доброто отношение на всички негови предшественици към Доростолска епархия, както и за присъствието на всички важни събития в храмовете и в съпътстващите ги програми. Последното от тях бе посветено на св. Емилиан Доростолски, когато в Силистра гостуваха отговорни дейци на православната църква от Северна Македония.
 
„Отнасяме се с уважение към православната църква, защото тя е и пазител на историята на България“, заяви г-н Йорданов. „Всяка власт е дадена от бога. Радвам се, че Областна администрация винаги е била благосклонна към нас и съм сигурен, че ангажиментите в това отношение ще продължат“, каза митрополит Яков. Той напомни, че всички институции трябва да работят заедно, особено в периферни за центъра гранични райони на страната, за да се изисква внимание от страна на властта на национално ниво. Според него, в това отношение църквата е ценна с мъдростта си, завещана от поколенията, преминали през различни превратности при съхраняване на нацията и на държавата.