Тържества в област Силистра за годишнината от рождението на Васил Левски

18/7/2023
На 18 юли 2023 г. Град Силистра бе проведено тържество за честване на 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев - Левски. Проявата е съвместна с участието на община Силистра, Общински комитет "Васил Левски" и Общински клуб "Христо Ботйов" - град Силистра. В програмата: есе за Левски на Дарина Нейкова от Клуб за млади възрпожденци "Таньо войвода" при СУ "Никола Вапцаров" и изпълнения на патриотични песни от Трио "Елмина". На почетен караул пред паметника на Левски, изграден преди 15 години със средства на общината и от дарения, бяха членове на Клуб за млади възрожденци "Горди българчета" при ОУ "Св. св. Кирил и Методий".
 
В тържеството участваха представители на различни властови институции - държавни, регионални и общински, учебни и културни заведения, неправителствени организации. Областна администрация Силистра бе представена от Минчо Йорданов - областен управител, и от Илиян Великов - заместник областен управител, както и от служители в двете дирекции в администрацията. По традиция бяха поднесени венци и цветя. За финал прозвуча химнът на Република България, предшествано от минута мълчание в памет на най-великия българин.
 
По подобен начин и в други общини на област Силистра бе почетен Васил Левски, от чиято гибел тази година се навършиха 150 години: паметници в негова чест има в Силистра (вкл. свързани с негови сподвижници - възрожденците Гено Чолаков - в града, и Велико Скуртолов - в с. Ветрен), Тутракан, Дулово, Главиница и в село Васил Левски - община Алфатар, а 4 читалища носят името на карловеца, останал в историята със своето революционно дело - в Българка, Прохлада, Боил и Царев дол. Средните училища в Дулово и Главиница също се наричат "Васил Левски", както и основното училище в село Яребица, община Дулово. От няколко дни в Силистра е актуална изложбата "Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата" (1861-1873), дело на Национален музей "Васил Левски" - град Карлово, която в над 20 табла е подредена на първия етаж в Регионална библиотека "Партений Павлович".