Областният управител поздрави организатори на културни събития в три населени места от област Силистра

30/6/2023
На 29 юни в НЧ "Светлина" - село Преславци, община Тутракан, бе проведена алианска етнографска изложба, включваща мъжки и женски костюми, характерни за общността. Тя е от етноконфесионален тип и е представена в различни населени места в няколко общини на област Силистра. Етнографската изложба е по инициатива на група за обреден фолклор „Гайтани“ при читалището. Изложбата е подредена като домашна обстановка на семейство, работен кът, включващ събирани през времето предмети от стопанската дейност, дарени от жители на селото; кът за готвене с огнище, кът за гости и стая с изложен чеиз на момата в къщата. Носиите са лична колекция и за пръв път ще бъдат показани в този формат. Автентичните алиански носии - една мъжка и една дамска, са на повече от 100 години, носени само по празници и на събиранията, наричани джем. Останалите десет костюма са от различни материи и цветове, обличани на сватби и по различни поводи. 
 
На 1 юли 2023 г. 10 години НЧ "Ламбриново- 2013 г." в с. Полк. Лабриново, община Силистра. Юбилеят се чества с издание на кулинарния празник "Пъстра добруджанска трапеза", който, заедно с други подобни в Силистра, Тутракан, Нова Черна, Бабук, Сребърна и др. населени места в областта, е част от Областен културен календар.
 
По инициатива на НЧ „Пробуда-1940“, с. Калипетрово, на 1 юли в механа "Добруджанска къща" - дефиле на автентични народни носии под мотото "От раклата на баба". Освен от страна на домакините, в него ще вземат участие представители на град Провадия и на селата Аспарухово, Добрина, Марково, Петров дол; Бранещ - Република Румъния, както и от село Професор Иширково. Ще бъдат представени старинни калипетровски и хърцойски носии, както и на селата Алеково, Васил Левски, Краново.
 
До всяко от трите културни събития от името на инж. Николай Неделчев - областен управител на област Силистра, бе изпратен нспециален поздравителен адрес от името на държавната власт.