Започна 4-дневен национален поход "По стъпките на Таньо войвода"

30/5/2023
За тридесет и осми път започна Национален поход „По стъпките на Таньо войвода“ – четиридневен своеобразен патриотичен урок между Добруджа – Тутракан и крайдунавското село Пожарево в Силистренско, до Керчан баир в Поповско – в Лудогорието. Проявата на КПД „Родно Лудогорие“ с председател д-р Анатолий Кънев е част от програмата „Ботеви дни“. Походът е под патронажа на президента на България Румен Радев и е провеждан с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово, както и на Министерство на образованието и науката.
 
В походната колона всяка година се включват стотици участници – тази година те са около 350 в общ план. По време на похода на няколко места за тях е предвидена серия от прегледи на маршовата и патриотичната песен и военни игри, първата от които бе в Тутракан. През паметника на генерал Пантелей Киселов най-добрите получиха награди от организаторите.
 
В тържеството по откриването на похода край паметника на войводата Таньо Стоянов в град Тутракан участва и областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев по покана на кмета на общината д-р Димитър Стефанов. Градският духов оркестър на община Силистра предвожда колоните на участващите чети и отряди от училища в три области – Силистра (от градовете Силистра и Тутракан, както и от село Средище), Разград и Търговище (град Попово).
 
По традиция бе направена възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево, с напомнянето, че оттам тя тръгва по стария хайдушки път към Балкана. Лодките на четниците, в ролята на които влязоха момчетата от град Тутракан, бяха посрещнати на брега, където бе дадена от тяхна страна и клетва за саможертва пред отечеството. На паметната плоча, ознаменуваща събитието от преди 147 години, бяха поднесени венци и цветя, включително от Областна администрация Силистра.  Преди това в град Тутракан подобни ритуали бяха проведени пред няколко паметника, включително пред изградения в чест на мъчениците на Добруджа.
 
Според историческите сведения, на 17 май 1876 година, само броени часове часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата си, родом от град Сливен, преминават Дунава при тутраканското село Пожарево. След три сражения в рамките на 11 дни бойният път на четата приключва при Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът завършва.