Цветя за героите от 31-ви Силистренски пехотен полк-Железен

10/3/2023
Областният управител инж. Николай Неделчев и представители на неговия екип от Областна администрация Силистра поднесоха цветя на Стената на славата, изградена преди 5 години като част от мемориален комплекс, посветен на героите от 31-ви Силистренски пехотен полк, заслужил салюти в Парада на победата през м. юни 1945 г. в Москва.
 
Той е единствената българска бойна част, участвала във Втората световна война, получила званието „Железен“, и това се дължи на проявения героизъм в битката при Драва през м. март 1945 г. Общо 444-ма воини и офицери са служили и загинали под бойните му знамена и заедно със 118 от други военни формирования са изписани на Стената, дълга 20 м и висока 3,5 м.
 
На стената на славата са поставени ритуална плоча с лавров венец и кръст за храброст, пред които обикновено се подреждат венци и цветя. Тя е построена с активността на Инициативен комитет, председателстван от юриста Николай Димов (областен управител на област Силистра в периода 2011-2013 г.). За целта в продължение на години са събирани дарения от строителни фирми, от частни лица и общественици, като общата сума е над 100 000 лв., заедно със средствата от община Силистра. Освещаването бе на 9 май 2018 г. от отци от Доростолска епархия, водени от тогавашния митрополит Амвросий.