Областна администрация Силистра подкрепи областен конкурс, посветен на Васил Левски, обявен от РУО на МОН

16/1/2023
За пореден път през последните години Областна администрация Силистра оказва съпричастност към инициатива, свързана с конкретен повод, като в случая това е 150-ата година от гибелта на Васил Левски, заслужил званието Апостол на свободата, стана ясно от съвместна пресконференция в Национален клуб на БТА в Силистра, дадена от инж. Николай Неделчев като представител на държавната власт за областта и от д-р Габриела Миткова – началник на РУО на МОН.
 
Според представената пред медиите информация Регионално управление на образованието Силистра и институцията „Областен управител на област Силистра“ провеждат областен конкурс за ученици под надслов „И ние сме във времето“, чийто статут е публикуван в сайта на Областна администрация на адрес: www. silistra.government.bg/OA-SILISTRA/home.nsf/pages/bg/NT0001F3A6?OpenDocument. С конкурса учениците от 1 до 12 клас от цялата област ще получат възможност за още една извънучилищна изява, допринасяща за тяхното развитие.
 
Областният управител пожелава успех на всички участници, най-добрите от които, включително в колективен план, ще получат своите награди на тържество в Областна администрация Силистра на 2 март в навечерието на националния празник на Република България, свързан с Освобождението от османско владичество.
 
Д-р Миткова разясни специфичните особености на конкурса в различните възрастови групи (I-IV клас“приложно изкуство, „V-VII клас“запис на видео на изразително прочетен текст – стихотворение или откъс от прозаична творба за Левски, „VIII-XII клас“ – есе във вид на „писмо до Апостола“). На практика конкурсът е многопластов и даващ възможност с разнообразни форми да бъдат изработени материалите за участие в него, включително със съдействието на учители и родители.
 
Проучването показа, че паметниците на Левски в страната са близо 150 (най-много – 10,  са в София), като в Крайдунавска Добруджа са в Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница и село Васил Левски. В чужбина неговите бюстове или монументи са общо 25 на 4 континента – Европа, Азия, Северна и Южна Америка в 14 страни (най-много – по 3 в САЩ, Сърбия, Молдова и Румъния, както и по 2 в Канада, Украйна и Аржентина)Според статистиката читалищата в селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол са забелязали в Апостола на свободата необходимостта да го имат като знаме в името си, което е повод и по читалищна линия да бъдат набрани участници в конкурса „И ние сме във времето“.
 
Подобно на тях гордо името на най-великия българин според кампания, проведена от БНТ преди 15 години, носят училища в две общини от областта – в градовете Дулово и Главиница – за отбелязване е, че и двете са средни, както и основното училище в село Яребица, отново в община Дулово. Улици, кръстени на Левски, вероятно има в почти всички големи населени места в областта.
 
От материали на отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ разбираме, че за пръв път Дякона заминава за Добруджа през март 1866 г., посещавайки Меджидия и Тулча, когато е препоръчан за учител в Еникьой – днес село е рамките на Република Румъния, намиращо се на пътя между град Тулча и с. Бабадаг.  Там той преподава на българчетата в периода март-април до октомври 1866 г.
 
Според легенди, къщите на възрожденеца Гено Чолаков в центъра на Силистра и на Велико Скуртулов в с. Ветрен са местата в нашия край, където е отсядал Левски, като се предполага, че поне 3 пъти е минавал през тях на път за Румъния. За тези евентуални негови визити днес свидетелстват две паметни плочи – в Силистра и в село Ветрен.
 
В сборника с материали „Левски”, издаден през 2008 г. от Регионална библиотека „Партений Павлович”, е поместен спомен на силистренка по разказ на нейната баба, пресъздаваща посещение на Левски в къщата на Гено Чолаков – след Освобождението той е народен представител в учредителното Народно събрание и кмет на града.