Областният управител участва в откриване на клуб на БТА в Силистра

20/11/2022
В Силистра бе открит 21-ият Клуб на БТА с участието на неговия генерален директор Кирил Вълчев с присъствието на неговия колега от БНР Милен Митев, а гости на тържеството бяха народният представител Стоян Георгиев, областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и музикантът Теодосий Спасов.
 
Доростолският митрополит Яков отслужи водосвет по православна християнска традиция заедно с отец Добри, който служи в храмове към епархията. Поздравления освен представителите на държавната и общинската власти поднесоха Общински съвет Силистра, Окръжен съд Силистра, РУО на МОН Силистра, община Дулово, Висше воонно морско училище - Варна, Регионална библиотека „Партений Павлович“, журналисти от различни медии и др.
 
Господин Вълчев направи преглед на присъствието на БТА от 65 години насам в живота първо на околия Силистра, впоследствие на едноименния окръг – сега област Силистра. През 1957 г. пръв кореспондент става Георги Ивчев и за следващите близо пет години под различни форми – щатни и нещатни, негови наследници са Димо Иванов и Андрей Андреев, а за определен период от време тук е бил пратен да представлява държавната агенция легендарният впоследствие журналист Петко Бочаров. По-нататък близо 10 години в Силистра няма кореспондент на БТА. През 1971 г. на длъжността е назначен Енчо Енчев, който я заема до 1986 г., когато е  наследен от Пеньо Пенев. Неговата служба е до края на настоящата година, а междувременно за титуляр е назначен Александър Леви.
 
Освен офис на кореспондента, клубът на БТА, на когото от името на областния управител на област Силистра бе подарен „вечен календар“ със специален надпис „Национален клуб на БТА Силистра“, е място за провеждане на пресконференции, събития, обучения и срещи. Само през настоящата година подобни клубове са открити в Благоевград, Габрово, Търговище и Ямбол, а догодина тази чест ще имат областните центрове Кърджали, Перник, Разград и Смолян.
 
В речта си при откриването генералният директор на БТА направи препратка към св. Дасий, който на 20 ноември 292 г. е посечен като непоколебим следовник на християнската вяра. Повод за това е значението на думата „мъченик“, като своебразен „свидетел“ на събития, в случая идеята бе да се каже, че журналистите са съвременни свидетели, за които оставянето на свидетелства за случилото се е кауза и висша цел.