20 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

18/11/2022
В свое писмо до различни институции в България, включително до областните управители, министърът на МВР Иван Демерджиев призовава за присъединяване към Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември, който, по решение на Генералната асамблея на ООН през 2005 г., всяка година е актуален за третата неделя на м. ноември.
 
В посланието се напомня, че тежките ПТП променят съдбата на много хора по света. Независимо от това, че организациите по света все повече правят възможното, за да бъдат те ограничени, въпреки това продължават да са част от дневния ред на обществото.
 
Според статистиката, през 2021 у нас са допуснати 6 080 тежки автомобилни катастрофи с 561 загинали и 7 609 ранени. За сравнение – от началото на 2022 г. картината е следната: 5 491 тежки катастрофи, 419 загинали и 6 995 ранени.
 
Посочва се също, че всяка година се увеличава броят на автомобилите, ползвани както в семействата, така също като обществен и бизнес транспорт, което повишава и съответните рискове по темата за произшествията. „Това е повод да се обърнем към себе си и да си дадем сметка доколко сме отговорни като участници в движението по пътищата, каква е културата ни на поведение и какви са уменията ни за реакция в критични ситуации“, отбелязва министър Дерменджиев.
 
Повече информация по темата за Световния ден в сайта на МВР: www.mvr.bg/opp (материали на български език) – рубрика „Полезна информация“ – „Кампании“, и на адрес: www.worlddayofremembrance.org – материали от официалната страница на Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В края на писмото е заявено, че структурите на министерството са в готовност да подкрепят инициативи от светски и религиозен характер.