В село Гарван бе открит паметник на загиналите във войните през първата половина на 20 в.

31/10/2022
На 29 октомври 2022 г. бе извършено откриване и освещаване на паметник в село Гарван, община Ситово, на загинали добруджанци и на българи от други краища на страната през първата половина на 20 век - в Балканска и Междусъюзническа войни, в Първа и Втора световна вайни. Както и на жертвите от 9-и конен полк през 1916 г. в борбата срещу войските на нашественика в Добруджа от страна на тогавашното Кралство Румъния.
 
Събитието откри Гинка Макриева - секретар на НЧ "Дим. Ив. Полянов", която прочете имената на близо 50 българи, консултирани като списък с Радослав Симеонов от Министерство на отбраната, което заедно с община Ситово финансира проекта на скулптора Христо Илиев от град Добрич.
 
Председателят на Инициативния комитет Димитър Неделчев - кмет на село Гарван, представи идеята и извървения път до осъществяването й. От името на държавната власт приветствие поднесе Димитър Тодоров - заместник-областен управител на област Силистра, а Общинска администрация Ситово бе представена от Жени Георгиева. Отец Стефан от Доростолска епархия освети паметника с православен ритуал. Прозвуча химнът на Република България. Бяха поднесени цветя от кметството и читалището в село Гарван, от Областна администрация Силистра и от Общинска администрация Ситово, както и от наследници на борци за свободата на България.
 
Откриването на паметника, който е под №46 по рода си в Областен регистър на военните паметници, съвпадна с честване на сбора на селото, и в тази връзка бе представена музикална програма с участие на самодейци от читалището - съдомакин на проявата, както и на гости от читалищата от съседните села, като село Попина - НЧ "Н. Й. Вапцаров", и от село Ситово - НЧ "Христо Смирненски".