161 години Основно училище „Отец Паисий“ – град Силистра

28/10/2022
Областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев отправи поздравление от името на държавната власт до учителите и учениците от Основно училище „Отец Паисий“ – град Силистра, по повод тържеството за неговата 161-ва годишнина, отбелязана в салона на Театрална сцена „Сава Доброплодни“. На практика по този начин ръководството на училището начело с неговия директор Галя Илиева компенсират миналогодишния повод – юбилея на най-старото в града училище.
 
Неговото начало е с учебната 1861-1862 година, когато учителят Милан Кънчев Миланов основава първото класно училище в град Силистра, чийто наследник е настоящото основно училище, носещо името на родения преди 300 бъдещ монах и книжовник, наричан от признателните поколения Паисий Хилендарски. През тази година се навършват и 260 години от написаната от него „История славянобългарская“, дала началото на Възраждането на България.
 
На двете юбилейни годишнини Фондация „Българе“ посвети свой луксозен дневник със снимки на всички паметници на Паисий, включително силистренския в двора на едноименното училище, създаден от скулптора Йордан Колев. Екземпляр от уникалното издание бе подарено за архивния фонд на училището от Йордан Георгиев – пиар на Областна администрация Силистра и председател на Дружество на СБЖ в област Силистра.
 
В спомените са и факти, като това, че за първи път в града се чества общобългарския празник, посветен на първоучителите ни св. св. Кирил и Методий. Както и че в края на всяка година се провежда публичен тържествен изпит в присъствието на училищни настоятели, представители на турската власт, родители и граждани (www.paisii.oisy.org). И още в ранните години на училището всеки ученик, който е завършил успешно, е получавал свидетелство с печат „БЪЛГАРСКО ОБЩОНАРОДНО УЧИЛИЩЕ – СИЛИСТРА -1865 година”.
 
В програмата на тържеството: слово на директора на училището, подобно на областния управител, поздравления от Общински съвет Силистра чрез неговия председател д-р Мария Димитрова, от д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, както и от зам.-кмета Мария Недялкова; от учителите – ветерани, работили в училището в продължение на десетилетия, и др.
 
Музикално-танцови и рецитаторски изпълнения: Ансамбъл „Ритъм“, ВС „ДО РЕ МИ“, самодейци от училището, членове на Кръжок по художествено слово и др. Деца от най-ниските класове се включиха със сборно словесно поздравление.