В село Гарван откриват поредния в областта военен паметник

25/10/2022
На 29 октомври 2022 г. в село Гарван, община Ситово, като част от програмата за честване на сбора на селото, посветен на Димитровден, ще бъде открит паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, финансиран от Министерство на отбраната и от община Ситово. Паметникът е част от Регистър на военните паметници в област Силистра (http://www.silistra.government.bg/…/pages/bg/NT00009F5A…).
 
Начало на ритуала: 15,30 ч. По покана на кметския наместник Димитър Неделчeв, който e и председател на Инициативен комитет за изграждане на паметника, ще участват представители на властови институции, самодейни колективи от селото домакин, също от Попина и Ситово, както и отец от Доростолска епархия за провеждане на традиционна панихида по православна християнска традиция.
 
В област Силистра има 46 паметника, посветени на войните през първата половина на 20 в., като в община Ситово има два в село Попина (за Отечествената и за Балканската войни), и по един в Гарван (за Отечествената война), Ситово (паметник на загиналите във войните) и Добротица (за загинали от руско-турската война 1878 г. до Втората световна война 1945 г.).