Областният управител, доростолският митрополит и представители на различни институции уважиха представление на театралния състав на Алфатар, носител на 3 първи награди от международен фестивал

19/10/2022
На 18 октомври 2022 г. при голям интерес на зрители от Крайдунавска Добруджа до гости от комуна Бранещи край Букурещ гледаха в салона на големия театър (сцена "Сава Доброплодни") в Силистра постановката "Годеж", дело на актьора и режисьор на трупата Петър Чапкънов, в изпълнение на актьорите самодейци от Театрален състав при Народно читалище "Йордан Йовков - 1894" - град Алфатар. Спомоществовател на проявата бе народният представител Ивелин Статев, а за пореден път в подобно начинание община Силистра подаде ръка на театралите от няколко поколения, представители на най-малкия добруджански град.

Заедно с областния управител инж. Николай Неделчев, Доростолския митрополит Яков, ст. експерт РЕКИЦ Читалища Силистра Мария Неделчева, НЧ "Доростол" и др. кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов уважи актьорите с цветя. Представителят на държавната власт за областта и духовният водач на православните християни лично гледаха спектакъла, представящ типични за Балканите нрави и битийно поведение в различни житейски ситуации - трагични и комични.

За пиесата съставът е удостоен с три първи награди на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира "Велко Кънев" – Тополовград: за спектакъл; за д-р Янка Господинова - най-добра главна женска роля за ролята на Гълъбица и за Стоян Златев за ролята на дядо Виден (най-добра поддържаща мъжка роля).

Наскоро алфатарци гостуваха в град Тутракан, където играха същата пиеса с голям успех, а на 27 октомври им предстои гостуване на сцената на НЧ "Пробуда" - село Калипетрово. В град Алфатар театрална традиция има още в първите години на последното десетилетие на 19 в., когато започва читалищната дейност в тогавашното голямо добруджанско село (свидетелството е от „Български алманах” от 1894 г.). В онези години културно-образователното средище на селото се е помещавало в изоставената вече сграда на килийното училище до църквата, и е разполагало с библиотека и читалня. Според Алманаха, там („срещу неделя”) се събират по-будни хора, като даскалите Марко и Съби, Йордан Иванов, Неделчо Танасов, Съби Караколев.

По-късно читалището е в различни къщи: Попатанасовата, Куюмджийската, Арабаджийската..., после се премества в сградата на ДОСО и в старата община. Най-после му е отредена собствена, специално построена за читалище сграда със средства от самооблагане на цялото население. Открита е на 2 февруари 1973 година. И т.н. до днес.

Читалищното ръководство е отбелязало, че до 2006 г. театралният състав е носител на близо 50 златни, сребърни и бронзови медали от различни фестивали и конкурси, каквито в миналото е имало в по-голяма степен, в сравнение с новия век. През последните 15 години са изброени около 30 награди или номинации за призове във връзка с успешно представяне в прояви, посветени на любителското театрално творчество в Тополовград, Каварна, Лом, Дамяново (Горнооряховско) и др.

В момента в област Силистра, където за съжаление заради пандемията не успяхме да проведем тържество за 150-ата година от началото на театралното дело в областта, самодейни театри има в областния град - Театрално студио "Артистик" при ОДК, Театрален състав при НЧ "Йордан Йовков" - Алфатар, Театрален състав "Борис Илиев" при НЧ "Никола Вапцаров" - Тутракан, и Театрален състав при НЧ "Никола Вапцаров" - Дулово.

Трябва да отбележим, че през настоящата година се навършиха 80 години, откакто е даден статут "професионален" на силистренския театър, който в момента е с трупа във формат Драматично-куклен театър, създаващ паралелно представления за деца и драматични спектакли за възрастни. В продължение на години в Силистра бе провеждан единствен тогава у нас международен куклено-театрален фестивал за най-малките, започнал през 1986 г., но традицията бе прекъсната преди повече от 10 години.