Заключителна среща за отминалите избори между областния управител на област Силистра и РИК за 20-и МИР

11/10/2022
В заседателната зала на Областна администрация Силистра по покана на областния управител инж. Николай Неделчев бе проведена заключителна среща с екипа на Районна избирателна комисия за 20-и многомандатен избирателен район с председател Марияна Чобанова. Тя бе във връзка с приключващата съвместна работа по повод проведените на 2 октомври 2022 г. извънредни избори за народни представители за формиране на 48-то Народно събрание на Република България.
 
Инж. Неделчев благодари на екипите на Областна администрация (от нейна страна най-пряк е бил ангажиментът на юриста Димитър Георгиев – директор на дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“), РИК и „Информационно обслужване“, участвали успешно в реализацията на всички действия от предварителната хронограма за изборите.
 
Според представителя на държавната власт за област Силистра, се е получил добър общ екип – коректен и лоялен в междуинституционалното си взаимодействие. До този момент до ръководителите на трите институции не са достигнали критични думи, независимо от характерното натоварване, особено в последните дни, в деня на изборите и след него. Няма постъпили сигнали за изразяване на неудовлетворение или на пропуски за работата на РИК, а за СИК е малък броят на сигналите по същия въпрос.
 
Заместник-областният управител Димитър Тодоров също благодари на всички за добрата взаимна работа. Новото място за приемане на материалите, а това е салонът на Езикова гимназия, също удовлетворява РИК Силистра, тъй като мястото е просторно, позволява създаване на двупосочно движение на потока от хора, възможно е проветрение на помещението, и това респективно се отразява добре на работата на всички.
 
Г-жа Чобанова също благодари за съвместната работа и заяви, че без забележки е впечатлението й относно отношенията, организацията на работа и гостоприемството на държавната администрация както от нейна страна, така и от колегите й, половината от които за пръв път са работили в РИК. Процесът на вземане на решения и на изпълнението им бе определен като спокоен, тъй като е преминал без напрежение, включително между членовете на Комисията, независимо от тяхната принадлежност като квота към определена партия.
 
Отлична е оценката за работата с машините за гласуване, които този път са били по-малко на брой от предишните избори – само с една е имало проблем и то с принтиране на бележките, като се е преминало своевременно на гласуване на хартиен носител. Като правилно бе определено и решението на РИК предварително да бъдат инструктирани представители на общински администрации как да обучават избирателите да гласуват чрез демо машини, при това обучението е ставало по места в общините.
 
В РИК Силистра няма постъпил нито един сигнал от застъпник в секционна избирателна комисия. Като положителна бе определена обратната връзка с две групи наблюдатели на работата на Комисията, които са представлявали международна организация. Отново според г-жа Чобанова, без напрежение е преминала и връзката с медиите както в предварителната работа, така и в деня на изборите.