Кулинарни фестивали в Сребърна и Нова Черна

10/10/2022
На 8 октомври 2022 г. в две добруджански села бяха проведени събития, които са част от Областен културен календар, поради което областният управител инж. Николай Неделчев отправи поздравителни адреси до участниците. В единия случай домакин бе село Сребърна, където бе поредният Кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“, проява на НЧ „Възраждане“, местното кметство и община Силистра. В другия това бе Фестивал на мамалигата в Нова Черна, Тутраканско. И на двете места имаше международно участие от съседна Румъния - съответно от село Чуканещи и от село Кирнодж. Уважени бяха от представители на държавни и общински институции.
 
В Сребърна върху 45 щанда бяха разположили своите произведения на кулинарното изкуство участвалите 15 групи – предимно от читалища, клубове и др. Жури с председател д-р Йордан Касабов и членове: инж. Стоянка Желязкова, инж. Росица Раданова и Веселка Атанасова, класира участници за 13 награди в категории за супи, основни ястия и десерти.
 
Сред наградените са представители на селото – домакин на проявата, също от Силистра, Каварна, Калипетрово, Добротица, Срацимир, Салманово (Шуменско) и др., включително и гости от Румъния. С грамота и подарък от организаторите бе уважена най-възрастната участничка в лицето на 92-годишната сребърка Димитра Дякова. На десетки гости бяха раздадени порции от два вида супи „по сребърски рецепти“.
 
Всички те бяха поздравени от гост изпълнителката Нелина. По време на своята програма тя обяви, че дарява 2 000 лева, които да бъдат използвани за асфалтиране на улица в селото. Някои от песните гостенката, която е родом от село Сребърна, изпя в дует с кмета на селото Георги Иванов.
 
В Нова Черна, където фестивалът, който е единствен по рода си в страната, бе проведен за 10-и път по идиея на НЧ "Васил Йорданов" със съдействието на местното кметство и на община Тутракан. Председател на журито бе специалният гост Ути Бъчваров, шеф (майстор готвач) и водещ на кулинарни телевизионни предавания, а за настроението на участниците се погрижи Ивелина Димова - народна певица, музикален педагог и диригент на народния хор към АНТП "Силистра" при НЧ "Доростол" Силистра.
 
По информация от колеги журналисти от Тутракан в надпяването са участвали 20 самодейни състава от Североизточна България, а в надиграването - 2 детски танцови групи. Отделно в програмата 7 екипа са се състезаваха в приготвяне на най-вкусната мамалига/качамак, като всеки от тях е получил заслужено отличие.
 
Подобни на двете прояви, но с друго съдържание, има през годината още в област Силистра, както следва: в Тутракан - празник на кайсията, в Силистра - празник на хляба, песента и танца, в Гарван - празник на хляба, Смилец - празник на динения маджун, село Сребърна - "Гозбите на Добруджа", Полк. Ламбриново - "Добруджанска трапеза", село Бабук - празник на земята и плодородието, и др.