Серия от поздравления от областния управител на Силистра до различни адресати

7/10/2022
Културният календар за област Силистра през м. октомври т.г. е богат на разнообразни събития, дело на частни лица, на институции и на читалища. Някои от тях преминаха при голям успех, а други предстоят. По традиция областният управител на област Силистра изпрати поздравителни адреси до инициаторите на проявите.
 
По този начин инж. Николай Неделчев уважи Елена Василева, Росица Иванова и Антония Маркова – авторки на съвместна фотографска изложба „Родината“, осъществена в Регионална библиотека. В нея те представят в близо 50 фотоса природни, исторически и културни обекти от цялата страна.
 
Над 20 бяха участниците в Национална среща на методистите в регионални библиотеки, проведена отново в най-голямото библиотечно звено, до които бе отправено поздравление, предвид и факта, че в Силистра подобна длъжност има от 70 години насам, заемана от 22-ма специалисти.
 
Поздравителен адрес бе изпратен до училищата и в социалните мрежи във връзка с 5 октомври - Международен ден на учителя.
 
Своята трета изложба в Художествена галерия Силистра подреди до 29 октомври истанбулският художник Джошкун Сами, който е роден в Силистра, където е расъл и учил. От името на областният управител бе отправен поздрав със специално поръчана шевица – подарък – спомен от Добруджа.
 
До края на седмицата в областта предстоят още няколко културни изяви, до участниците в които ще достигнат поздравителни слова на представителя на държавната власт в областта: това са Кулинарният фестивал „Гозбите на Добруджа“ в село Сребърна, община Силистра, и Фестивалът на мамалигата в община Тутракан (и двете са на 8 октомври). Както и представянето на книгата „На Дунав“ на силистренката Иванка Христова, която посвещава творбата си на своята 70-ата годишнина.
 
В предварителен план е ясно, че в следващите две седмици предстоят празниците на град Главиница и на село Калипетрово, по повод които местните власти и читалищата подготвят отделни програми. Преди това на 10 октомври своя професионален празник с изложба и представяния, както и с награждаване на дарители ще отбележи Държавен архив Силистра.