Работна среща в Областна администрация Силистра във връзка с изборите на 2 октомври 2022 г.

27/9/2022
В заседателната зала на Областна администрация Силистра бе проведена работна среща с участието на различни институции, имащи отношение към предстоящите на 2 октомври 2022 г. извънредни парламентарни избори, които ще определят състава на 48-ото НС на Република България (4 от тях са в 20-и многомандатен избирател район Силистра). За участие в срещата по покана на областния управител на област Силистра инж. Николай Неделчев се отзоваха представители на: Районна избирателна комисия Силистра, общините от областта, МВР, РЗИ, Информационно обслужване“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, „ЕНЕРГО-ПРО“ и др.
 
Инж. Неделчев представи присъстващите и обяви предварителното намерение на срещата да бъдат докладвани извършените и предстоящите действия във връзка с изборния процес, който тази година ще приключи след изборния ден в Езикова гимназия Силистра, където по график ще бъдат приемани резултатите. Осигурена е необходимата техническа обстановка и се работи по възможността за максимално облекчение на приема на документи при определен ред на изчакване и на допуск на представителите на СИК.
 
Стана ясно от доклада на председателя на РИК Марияна Чобанова, че вече са проведени обучения, съответно за работа с машините, както и за прилагане на законодателството в изборния ден. На 28 септември от 19 ч. отново във формат „на живо“ ще има второ обучение за работа с машините. С участието на МВР те ще бъдат отдадени в съботния ден по график, съобразен с раздаването на СИК на бюлетините и изборните книжа. Преди това също по график изборните материали ще бъдат раздадени на общините в четвъртък – 29 септември.
 
В РИК вече бяха доставени 115 200 бюлетини. Общият брой секции в областта е 230, като в 47 от тях ще се гласува само на хартия. Общо 5 са секциите, в които ще има по 2 машини: в общините Дулово, Силистра и Тутракан. При евентуален проблем с машините, за да бъде продължен изборният процес, има определен ред по линия „СИК – РИК – ЦИК“ и „СИЕЛА НОРМА“.
 
Съобщено бе, че във връзка с електричеството и пожарната безопасност засега няма проблеми в помещенията, предоставени за секционни избирателни комисии. Налични ще са известен брой агрегати за ползване при необходимост. До 28 септември всеки от кметовете на общини ще издаде заповед, определяща кой служител в деня на изборите има отношение към тях. Припомнено бе, че на сайта на РИК са налични т.нар. Методически указания, от които ще бъдат раздадени и на хартиен носител по общини. От „Информационно обслужване“ бе заявено, че при попълването на протоколите е добре да бъдат ползвани пишещи плътно химикали, за да бъде видно написаното след сканирането им.
 
Обърнато бе внимание и на темата за противоепидемичните мерки по повод ковид и актуалните за сезона вирусни инфекции. Препоръчано бе използване на разрешени от МЗ дезинфектанти в помещенията на СИК, независимо от задължителното им проветрение, а именно – наличие на входа, обработка на плотове, маси и бюра, почистване на машините и др. Не е задължително носенето на маски както от членовете на комисията, така и от избирателите, но те ще бъдат налични в СИК, за да бъдат раздавани на хорас с усещане, че имат в момента здравословен проблем.
 
По въпроса д-р Теодора Начева препоръча повече внимание, чувствителност и отговорност у всички. В момента в областта има 71 регистрирани с ковид, които са в изолация, 63 души са под карантина, а 8 са в болница. Предвидени са и препоръки за участниците в т.нар. подвижни СИК – общо 9 във всички общини (без Кайнарджа). В момента е валидна заповед на МЗ, която евентуално утре може да бъде актуализирана. Възможни са проверки на инспектори на РЗИ по СИК относно спазването на мерките, като е предвидено да има и дежурен в сградата на Инспекцията.