Областният управител на област Силистра уважи празника на град Тутракан - 21 септември

21/9/2022
В Световния ден на мира 21 септември, който от 1993 г. е празник на град Тутракан, бе проведено тържествено заседание на Общински съвет Тутракан с председател Нехат Кантаров. Слово за празника изнесе кметът на общината д-р Димитър Стефанов. Поздрав прозвуча и от областния управител на област Силистра инж. Николай Неделчев. В своето послание той заяви: "В много градове в България за специален ден е избран момент, останал завинаги в историята на съответната общност. В случая обстоятелството, че Тутракан е първото голямо населено място в Южна Добруджа, освободено след повече от две десетилетия чужда окупация от съседна държава, е доказателство, че този факт е важен и заслужава специално внимание. Поздравявам общината и общинските съветници, както и местните културни институции по повод всичко, което правят във връзка с този исторически отрязък от време, за да се помни и от бъдещите поколения". 

Своето отношение към празника заявиха и представители на община Кирнодж, Румъния - общността там е побратимена с Тутракан. В тържеството гости бяха също Лука Велчов и Любомир Николов от Демократичен съюз на българите в Букурещ, Румъния, както и трима почетни граждани на Тутракан. От тях д-р Анатолий Кънев се обърна с подходящи за повода думи към присъстващите, включително призоваавайки всички да бъдат съпричастни към довършване на проекта, посветен на Тутраканската епопея на Добруджанския фронт през Първата световна война. В работата на заседанието се включиха и водачи на листи на коалиции и партии, както и кандидати за народни представители от различни политически сили.

Музикалният педагог Доротея Бальовска, която е рнодом от Русе, но от много години работи в крайдунавския град, стана носител на тазгодишната "Грамота на Общински съвет Тутракан". Тя е в знак на благодарност за нейните успехи като преподавател в извънучилищни звена и като директор на конкурса "Речни ноти". В началото на заседанието възпитаници на Бальовска от няколко поколения поздравиха със свои песни участниците в тържеството.

Преди заседанието бяха поднесени цветя и венци на паметника, посветен на мъчениците на Добруджа от първите десетилетия на миналия век във връзка с окупацията в периода 1918-1940 от Кралство Румъния. Освобождението на града е в резултат на Крайовския договор с тогавашното Царство България, подписан на 7.09.1940 г. Ефект от него е и размяната на население между двете страни, като в тутраканския район и днес живеят потомци на принудително възвърнали се към майката родина севернодобруджанци.

В тяхна чест в навечерието на празника на Тутракан в местната галерия към Историческия музей Тутракан бе спектакълът, посветен на откриването на изложбата "От корените към бъдещето", дело на педагожката Калина Михайлова, живееща в село Шуменци, на което е била кмет един мандат, иначе родом от село Белица. Самодейци от тамошното народно читалище се включиха със свои изпълнения в разнообразната програма. От името на Областна администрация Силистра поздрав към г-жа Михайлова и към участниците в проявата поднесе заместник-областният управител Димитър Тодоров.