Във Филиал Силистра на Русенския университет бе открита новата академична учебна година

20/9/2022
С участието на областния управител инж. Николай Неделчев, на д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, както и на представители на община Силистра, представлявана от Виолета Динкова – началник на образователния отдел, бе открита академичната учебна 2022-2023 година във Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специален гост на тържеството бе ректорът на най-голямото висше учебно заведение в Северна България академик Христо Белоев, заедно с преподаватели по различни специалности – педагогически и инженерни, каквито има и в силистренския филиал.
 
Доц. д-р Румяна Лебедова откри церемонията със свое слово, в което припомни, че Филиал Силистра вече четвърт век е част от Университета от най-големия български дунавски град. Както и че чрез него продължава образователната традиция в Силистра, започнала преди малко повече от 130 години, в която е вписано и обучението на учители за прогимназиалния етап, започнало преди 50 години.
 
На тези годишнини е посветена и книгата „Искрици във времето“, предшествана от две изложби, чиито многобройни постери, съдържащи информация и снимков материал, са актуални и в момента във фоайето на Филиал Силистра. Заедно с трета изложба, наречена „Човекът и природата“ те бяха част от интериора на тържеството. В ритуалите му се включиха първокурсници, както и абсолвенти, за да получат своите дипломи. Отделен момент бе връчването на юбилейни плакети на представляващите съответните институции личности в лицето на академик Белоев, д-р Димитрова, инж. Неделчев, д-р Найденов – кмет на общината, и др.
 
От името на държавната власт инж. Неделчев, който също е възпитаник на РУ, поздрави гостите, преподавателите и студентите от Филиал Силистра, пожелавайки успешно продължение на обучението на педагози и инженери в различните специалности, както и Центъра за продължаващо обучение с ръководител доц. д-р Диана Железова. Да припомним, че към Филиала има и Научен център, носещ името на светеца Дасий Доростолски, и ръководен от доц. дфн Тодорка Георгиева. С участието на всички тези институции през м. октомври в Силистра предстои провеждането за пръв път на проявата  „Европейска нощ на учените 2022“, която се очертава да има и международен характер.
 
Вчера с участието на Димитър Тодоров – заместник-областен управител на област Силистра, в град Русе бе открита академичната година и на университетско ниво. От ректорското слово стана ясно, че сред новостите са изградените редица придобивки, включително нова докторантска зала, а на финала е новият научноизследователски комплекс. Оптимизирани са редица основни дейности и се електронизират основните системи за работа със студентите и преподавателите.