Ръководството на област Силистра участва в събитията за празника на град Силистра - Кръстовден

14/9/2022
Областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев поздрави участниците в тържественото заседание на Общински съвет Силистра с председател д-р Мария Димитрова по повод 14 септември - Кръстовден – от 30 години честван и като празник на древния град. Заседанието на местния законодателен орган бе предшествано от Света литургия и молебен за здраве в катедрален православен храм „Св. св. Петър и Павел“, отслужени от отци от Доростолска епархия, водени от Негово Високопреосвещенство митрополит Яков. Църковното събитие премина с участието на областния управител инж. Николай Неделчев и на неговия заместник Димитър Тодоров; на кмета на общината д-р Юлиян Найденов и екипа му, на общински съветници от местния законодателен орган, на гости на града и на миряни от няколко поколения.
 
В словото си на заседанието на съветниците представителят на държавната власт за областта заяви: „Кръстовден като голям християнски празник е зареден с вековна енергия, защото е символ на вяра и боголюбие. От вяра в правилните си действия имат необходимост и всички, на които съдбата е отредила да вземат решения за бъдещето на своята общност, както и на изпълнителната власт, която да ги осъществява успешно на дело. Всеки от тук присъстващите прави възможното по посока на развитието на Силистра и на населените места в общината. Общините от областта имат надежден и коректен партньор, посредник, а в някои случаи и на необходим коректив в лицето на Областна администрация Силистра и на институцията „Областен управител“, като представител на държавната власт. В този смисъл е волята на закона, а и наложената практика във взаимоотношенията между различните видове власти в Република България“.
 
Поздрави по време на заседанието представиха кметът д-р Юлиян Найденов, митрополит Яков – духовен водач на Доростолска епархия, на представители на делегации от градове побратими на Силистра от града от различни страни – Полша (Чеханов), Сърбия (Лесковац и Кикинда), Румъния (Кълъраш, Слобозия и Браила), пристигнали за празника на града. Свои пожелания изказаха и няколко водачи на листи на коалиции и партии, участващи в изборите за 48-о НС на Република България. Бъдещият педагог – специалист по „Физика и информатика“ Александър Колев от Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ е тазгодишният носител на наградата „Студент на годината“, с която е удостоен по предложение на ръководството на учебното заведение в лицето на директора на филиала доц. д-р Румяна Лебедова по решение на Общински съвет Силистра.
 
Общински съвет Силистра награди 7 граждани за успешно участие в конкурса за поддържане на цветни градинки.  Сред тях е и Кольо Гугов, който обяви, че ще дари закупени материали на стопани от село Калояново, Карловско, пострадали в скорошното наводнение, за да обновят дворовете си, по дарения му от община Силистра ваучер във фирмен магазин.  Вокална група от НЧ „Доростол“ (ДФФ „Добруджанче“ при АНПТ „Силистра“) и Танцов състав на ансамбъл „Добруджа“ при община Силистра поздравиха участниците и гостите в заседанието на Общински съвет Силистра.