Ръководството на Областна администрация Силистра уважи празника на хляба, песента и танца

14/9/2022
Ден преди Кръстовден - празник на град Силистра, на централния площад "Свобода" бе проведено третото издание на Празник на хляба, песента и танца, организиран от община Силистра. 
 
Областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев и заместникът му Димитър Тодоров уважиха с присъствие проявата, която е сред няколко в областта на тематика, свързана с храната на добруджанеца и с традиците в това отношение. Други два предстоят на 8 октомври: Фестивал на мамалигата в село Нова Черна и "Гозбите на Добруджа" в Сребърна. До участниците в празника бе обявен поздравителен адрес от представителя на държавната власт за област Силистра.
 
В края на м. август бе проявата Празник на динения маджун в Смилец, а през есента обикновено се провежда "Добруджанска трапеза" в Полк. Ламбриново. Село Бабук също е домакин на празник с подобно съдържание, наречен "Земята и плодородието".
 
Музикална школа "Великов", певци и танцьори от НЧ "Дочо Михайлов" - село Бабук, и самодейци от НЧ "Доростол" допълниха програмата, видяна и от гости от градове - побратими на Силистра, дошли от чужбина, водени от кмета на общината д-р Юлиян Найденов по време на обиколката - своеобразна дегустация, допълнена от приятелска фото сесия. Гост изпълнител бе певицата Райна - популярна изпълнителка на народни и съвременни песни от различни жанрове.
 
Със свои щандове с различни видове домашно приготвени тестени изделия участваха представителни групи от 9 читалища (Силистра, Айдемир, Бабук, Бръчма/Българка, Калипетрово, Главан, Срацимир, Смилец (на тяхната сергия плюс бурканчета с пресен динен мед, на който посветиха поредния си празник в края на м. август), Калипетрово), както и фамилия Симови от село Сребърна с представители от четири поколения.

Отделно, както винаги през последните години, с изключения на пандемичния период, над 1 000 порции рибена чорба раздадоха на граждани общинските съветници от различните политически групи, които заедно приготвиха курбана.