Тържество за 137 г. на Съединението на Княжество България с Източна Румелия

7/9/2022
За поредна година на 6 септември – Ден на Съединението на България (1885 г.), в град Силистра и в други населени места в областта бяха проведени тържествени церемонии, организирани от общинските администрации по места с участие на представители на различни институции и на граждани.
 
В Силистра церемонията бе пред паметника на цар Борис III – обединител на отечеството, изграден преди двадесетина години по повод Крайовския договор от 1940 г., възвърнал Южна Добруджа към майката родина България. Слово за събитието от преди 137 години държа кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Поднесени бяха венци и цветя. От името на Областна администрация в тържеството участва областният управител инж. Николай Неделчев. Представители на Клуб "Млади възрожденци" при ПМГ "Св. Климент Охридски" - Силистра бяха тази година в ролята на почетен караул. Концерт изнесе танцовият състав на Ансамбъл "Ритъм" при НЧ "Св. св. Кирил и Методий" - Силистра.
 
Естествено продължение на ритуала бе поднасянето на венци и цветя на изградената преди няколко години също в Дунавския парк паметна плоча, посветена на 100-годишнината от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт през 1916 г. По-този начин бе отдадена почит на жертвите и на падналите за свободата на България. На 7 септември от 11 ч. по подобен начин пред паметната плоча пред бизнесинкубатора в Силистра ще бъде проведено и събитие по повод 82-ата година на Крайовския договор.