През м. септември - празници на градовете Алфатар, Силистра и Тутракан

5/9/2022
Месец септември е наситен с празници – национални (Ден на Съединението и Ден на независимостта на България) и регионални, между тях е и началото на новата учебна година в училищата. В календара са вписани и празниците на общинските центрове на три местни административните единици в област Силистра, като  и тази година на 4 септември първият бе в Алфатар, посветен на 48-ата година от обявяването за град на тогавашното голямо добруджанско село.
 
В тържеството от името на държавната власт участва и областният управител инж. Николай Неделчев, който поздрави кмета на общината д-р Янка Господинова и обществеността. В празника се включиха гости от различни институции, от общини и много съседни населени места. Читалищата от общината спазиха традицията да подредят на площада по свой избор щандове с приготвени от тях тестени изделия.
 
По покана на кмета на богата музикална и забавна програма създаде настроение на хилядите посетители на своеобразния народен сбор. Поздравления към всички тях поднесоха ансамбълът на НЧ „Йордан Йовков“ и гайдарите от Музикална кола „Великов“.
 
На 14 септември навръх големия православен празник в Силистра ще бъде отбелязан празникът на града – една традиция, създадена в началото на 90-те години на миналия век. Организираните „Дни на Силистра“ са изпълнени с разнообразна културна проява, включително и поредно издание на конкурс за млади изпълнители на песни, както и Европейски дни на наследството с прояви в Художествената галерия и в Природо-научния музей „Сребърна“. Акцент е и провежданото от няколко години тържествено заседание на Общински съвет Силистра.
 
На 21 септември е празникът на град Тутракан, който е свързан с факта, че на този ден през 1940 година градът става първият в Добруджа, получил благодарение на Крайовския договор от 7 септември с.г. свободата си след годините на румънска окупация на областта. В навечерието на празника (20 септември) етнографска изложба с добруджански носии на преселци от Северна Добруджа, наречена „От корените към бъдещето“ от своята инициаторка Калина Михайлова от с. Шуменци, ще се превърне в подходящ повод за общуване между поколенията в името на паметта.