Областна администрация стана съпричастна на изложба с тройно културно съдържание

11/8/2022
На 10 август 2022 г. в Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра в оборот до края на последния летен месец влезе нова изложба: „Ретро 3 в 1 – време е за спомени (стари значки, театрални покани и джобни календарчета)“. Тя премина с участието на юристката Татяна Тихчева, чиято е инициативата за проявата, предвид колекцията й от значки, събирана повече от половин век. Заедно с още други – общо над 400, са представените на обществеността, за да се превърнат в разказ за личности, градове и събития от над 10 държави.
 
Изложбата е разказ и за други две „дейности“: покани от архива на Драматично-куклен театър Силистра от 80-те и 90-те години напомнят за формите на общуване по повод премиерите на тогавашните две трупи – драматична и куклена. За да стане ясно, че и при по-трудни в миналото начини на създаване на покани на хартиен носител творческото начало е било в действие, за да се получат оригинални образци.
 
Третият момент в изложбата е свързан с колекция от календарчета на Нина Димитрова – общественик и дългогодишен служител в сферата на земеделието и на неговото управление на регионално ниво. Най-старото от тях е от средата на 60-те години на миналия, но има екземпляри и от „наши дни“. Чрез тях оживяват ликове на политически фигури, известни спортисти, по-малко или повече популярни фирми и институции. Календарчетата са доказателство, че са непреходна форма на реклама и представяне пред обществото, за да заявиш пред него своето присъствие.
 
Областният управител инж. Николай Неделчев от името на държавната власт и Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Силистра, уважиха събитията, вписани в афиша на общината за м. август. Част от тях станаха представители на Филиал Силистра на Русенски университет „ангел Кънчев“; Национално движение „Традиция“; Фолклорна група „Добруджа“ при НЧ „Доростол“; библиотекари, читалищни дейци от Силистра и Калипетрово, журналисти и блогъри. За пореден път фолклористката Калина Михайлова и отец Михаил Михайлови от село Шуменци уважиха културно събитие в Силистра, а сред присъстващите бяха и автори на родолюбиви книги.