Областният управител на област Силистра поздрави екипа на ДКТ и гост режисьор от Румъния за премиера на нова пиеса

21/7/2022
Областният управител Катя Кръстева единствена от институциите отправи специални поздравителни адреси до режисьора Кристиян Георге от град Галац, Република Румъния, и до трупата на Драматично-куклен театър Силистра с директор Златина Станева по повод премиерата на новата пиеса „Търси се стар клоун“. Тя е по творбата на драматурга от румънски проиход Матей Вишниек, който работи във Франция, и по предварителна информация е поканен да гостува в крайдунавския град, за да види лично резултата от постановката. Тя е от смесен вид в жанрово отношение - драматични актьори играят с кукли гигант, изработени в Национален филмов център - София, а в спектакъла е вплетена и мултимедийна разработка.
 
На 27 юли е следващото представление на премиерната пиеса, с която ДКТ Силистра вероятно ще участва във фестивали у нас и в чужбина. Според Златина Станева, „Пиесата е със специален превод и е извън рамките на традиционната репертоарна политика да поставяме предимно български и класически комедийни спектакли“.
 
Режисьорът Георге: „Пиесата разказва как хората се борят за живота и как трябва да се научат да живеят, защото в даден момент в нашия живот всичко просто свършва и затова трябва да се научат да живеят и да го приемат. Героите в пиесата са имали чудесен живот, но не са доволни от това, което са направили и искат да направят нещо друго. Трябва да приемем нашия живот и да го живеем по чудесен и пълноценен начин, за да не съжаляваме накрая“.
 
Освен от Областна администрация Силистро, цветя и подаръци за трупата на ДКТ Силистра във връзка с премиерата имаше от народния представител Ивелин Статев и от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.