Прояви в област Силистра за 185-ата година от рождението на Васил Левски

18/7/2022
В Силистра пред паметника на Васил Левски бе проведено тържество по повод 18 юли – 185 години от рождението на Апостола на свободата. То бе организирано от община Силистра с партньорството на Общински комитет „Васил Левски“ и Общински клуб „Христо Ботйов“. В тематичната проява се включиха певчески дуети и групи от ВС „ДО РЕ МИ“, ЦМТ „Мегатон“, Трио „ЕЛМИНА“ и ВГ „Бяло, зелено, червено“ при ОДК, както и Градски духов оркестър. Слово за великия български възрожденец изнесе д-р Юлиян Найденов – кмет на общината. Почетният караул бе от членове на Клуб „Млади възрожденци" при СУ „Никола Вапцаров" - Силистра, водени от учителката си Марияна Маркова.
 
По традиция бяха поднесени венци и цветя от различни институции, сред които и Областна администрация, представена от Катя Кръстева – областен управител, Минчо Йорданов – заместник-областен управител, с участието на почти целия състав на администрацията, представляваща държавната власт в област Силистра.
 
По подобен начин и в други градове и села в Крайдунавска Добруджа, както и с масови публични прояви бе уважена годишнината от рождението на карловеца, посещавал през 60-те-70-те години на по-миналия век и други населени места в областта по комитетски дела, освен духовната й столица Силистра. Паметници на Васил Левски има в няколко общини от областта – Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница (тукашният е дело на силистренския скулптор Йордан Колев) и Алфатар. Неговото име носят големи средни общо образователни училища в Дулово и Главиница, както и народните читалища в селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол.