Факелът на мира горя два дни в Силистра и замина за съседна Румъния

11/7/2022
В първия ден на новата седмица бе осъществено на ГКПП Силистра предаването на факела на Пробега на мира за 2022 между България и Румъния. Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов бе два дни домакин на делегацията към инициативата. Областният управител Катя Кръстева и заместник-областният управител Минчо Йорданов, както и служители от Гранично управление и от митническия пункт участваха в ритуала на границата между двете страни. 
 
Факелът бе поет от кмета на Остров, заедно с деца на различни възрасти. На изпроводяк прознвучаха думо за мир и песни в прослава на най-важното за света състояние на отсъствие на войни и вражди между хората и държавите, което, за съжаление, не се случва завинаги.

Според предишна публикация на страницата във Фейсбук на община Силистра, а именно: на 9 юли т.г. на пл. „Албена“ отборът от бегачи от Международния пробег на мира, основан от радетеля за мир Шри Чинмой, пристигна в град Силистра. Идеята е на индуистки мистик, чийто крайъгълен философски камък е идеята за себенадминаването – вроден импулс у всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция.

Индиецът вярва, че дългите бягания са път към трансценденталното, т.е. "онова, което е отвъд познатото, представеното или изпитаното". Също така твърди, че е написал 13 000 песни и 1 120 книги, както и, че е нарисувал над 5 милиона картини с птици, носещи послания за мир.

В събота кметът Найденов посрещна спортистите -  посланици за мир, и по стара традиция, както и през 2016 г., отново в Силистра - тогава на централния градски площад, бяха приветствани с добруджанска пита и с български фолклор. Прозвучаха думи в прослава на приятелството между народите по поречието на река Дунав и за мир по света.

Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Той е най-мащабната и най-продължителна масова по рода си проява, продължаваща вече 35 години и обединяваща хора от различни нации и религии от 150 страни по всички континенти.

Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът е преминал през повече от 35 населени места в България.