Самодейци от 6 читалища и един фолк клуб ще представят Крайдунавска Добруджа на събора в Копривщица

11/6/2022
На сцената в салона на Драматичния тетър в Силистра бе проведен Регионален преглед за участие в 12-ото издание на Национален събор на народното творчество в Копривщица, който тази година е от 5 до 7 август. В него всяка област има възможност да представи сборна програма в рамките на 3 до 5 часа.
 
Областният управител Катя Кръстева участва в събитието, откривайки прегледа, и връчвайки на всеки от съставите специални поздравителни адреси с благодарност за представените програми и с пожелание за успех на събора, провеждатн от 1965 г. на всеки пет години. Той е съвместно дело на Министерство на културата, на БАН, Областна администрация София и община Копривщица. Настоящото издание трябваше да бъде проведено през 2020 г., но бе отлагано в продължение на две поредни години.
 
С предварителната организация на Областна администрация Силистра под личното ръководство на заместник-областния управител Минчо Йорданов чрез координатори в седемте общини от областта бе осигурено участие от 3 общини. Това са Силистра чрез читалищата в Бабук и Смилец, Алфатар – читалищата в град Алфатар и Алеково, и Дулово – читалищата в Грънчарово и Межден, както и СНЦ „Ритмика” от града.
 
В осъществяването на прегледа участва отговорникът за него Йорданка Йорданова от екипа на Областна администрация в ролята на областен координатор. Прегледът стана възможен с любезното съдействие на община Силистра, както и на отговорника за обекта Иван Драголов. Озвучаването бе дело на музиканта Димитър Джамбазов, а осветлението – на Евгени Чапкънов. Водещ на прегледа бе Йордан Георгиев, водил програмите на област Силистра в Копривщица  на 4 пъти от (1995 до 2015 г.).
 
Предписания за участие в Събора в Копривщица журито даде за всички участници. То бе в състав: гл. ас. д-р Петьо Кръстев от БАН, д-р Йордан Касабов – етнолог, Ивелина Димова – народна певица и диригент на народен хор, Йордан Филипов – хореаграф ветеран. В протокол, който ще стигне до участниците, са направени съответни препоръки за подобряване на общия вид на представяните програми, с които самодейните групи е добре да се съобразят, а при необходимост и да потърсят консултации от специалисти.
 
На практика национално жури в Копривщица ще оцени над 150 души от различни възрасти от 6 читалища и едно СНЦ (клуб), представящи характерни за Крайдунавска Добруджа песни, танци и обичаи (Лазаровден, Коледари, Белянка, Викане на къща, Белене на платно, Направа на маджун – динен мед).