Области от районите за планиране от Северна България се обединяват за развитие на вътрешния туризъм

7/6/2022
В Областна администрация Плевен бе проведена поредната работна среща през последните няколко месеца, посветена на развитието на туризма, в която участваха областни управители или техни заместници от няколко района за планиране. Представена от областния управител Катя Кръстева, част от форума стана и Областна администрация Силистра.
В него се включиха също представители на държавната власт от областите Плевен, Русе, Габрово, Разград, Велико Търново, Шумен и др. Инициативата стартира в началото на годината от Северен централен район, но към нея се присъединиха и области от два съседни района – Североизточен и Северозападен.
Целта на проведените до този момент няколко срещи – преди настоящата техни домакини бяха областните управители на Разград, Велико Търново и Габрово, е да стимулират според възможностите на регионалните държавни власти развитието на вътрешния туризъм, за да бъдат привлечени посетители на обекти в Северна България.
В резултат на предишни договорки от края на м. април е действаща страница във Фейсбук, наречена „Ела и преживей”, в която се публикуват покани и предварителна информация за прояви от най-различно естество, включително с развлекателен характер. Само за месец май в нагледен вид са влезли близо 100 поста от различните административни области – сред тях има и от общините в област Силистра, набрани са и над 1 000 последователи.
В ход са делови разговори с представители на държавната власт на национално ниво по най-натоварените пътни артерии за всяка административна област в страната да бъдат предоставени по два двулицеви билборда за поставяне на тях актуални тематични реклами, свързани с културния туризъм и историческото ни наследство. Работи се и по възможността да бъдат открити нови канали за общуване във връзка с темата, примерно в другата модерна социална мрежа Инстаграм.
За бъдеще време се гледа и в посока на съставяне на общи туристически маршрути, както и на лъчове с обмяна на събития. Направени са първи опити с рекламни клипове на румънски език, някои от които са с участието на футболната легенда Козмин Моци от ПФК „Лудогорец”, създадени, за да бъдат разпространени в северната ни съседка. В ход е подготовка на конкурси за лого и за рисунки, както и приобщаване на влогъри към проблема.
Междувременно стана ясно, че в България предстои учредяване на обща асоциация на туристическите оператори, които към момента са поне 240 на брой, като се предвижда новата организация да има свой бюджет, за да осъществява популяризиране и реклама в общ план.
Следващата работна среща по темата за туризма в Северна България е на 19 и 20 август в град Габрово, която ще бъде съчетана с участие в програма, свързана с вр. Шипка и Освобождението на България през 1878 г. след поредната руско-турска война. В нея е предвидена и първа по рода си възстановка на откриването на паметника, изграден в прослава на загиналите за свободата на български опълченци и на представители на различни народи.