Събития в памет на Васил Левски в област Силистра

18/2/2022
 
Заместник-областният управител на област Силистра Минчо Йорданов участва в проведената за поредна година в катедрален православен храм "Св. св. Петър и Павел" в Силистра заупокойна молитва в памет на Васил Левски на отци от Доростолска епархия, начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Яков.
 
В събитието се включи и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. По същото време архиерейска панихида бе проведена в памет на приснопаметния национален герой йеродякон Игнатий (Васил Левски), отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в храм "Св. Георги" в с. Шуменци, където проявата е от няколко години насам по идея на отец Михаил и презвитера Калина.
 
В Силистра от 11 до 12 ч. на почетен караул пред паметника на Апостола в Силистра бяха представители на един от силистренските клубове "Млади възрожденци". Ритуалът е част от програмата "Пред олтара на Свободата", която тази година бе осъществена с поднасяне на венци и цветя в индивидуален порядък от граждани и институции.
 
По подобен начин бяха и събитията в Тутракан, където има два паметника на Апостола; в Дулово и Главиница, където средните училища носят името на великия карловец; в град Арфатар и в близкото до града село Васил Левски; в село Ветрен (там паметна плоча на къщата на възрожденеца Велико Скуртолов напомня за сподвижничеството му с Васил Левски - подобна има и на къщата на възрожденеца Гено Чолаков в Силистра); в селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол, където читалищата са наречени на най-великия българин, и др.