В област Силистра - събития за Богоявление, Областна администрация дари победителя в ритуала в областния град

6/1/2022
В Силистра Доростолска митрополия, а в Тутракан – Тутраканска духовна околия на Русенска епархия, както и в други населени места местните православни енории в област Силистра проведоха традиционни събития в храмове и параклиси по повод Богоявление (Йордановден).
 
В основата им са празнични литургии в чест на покръстване на Иисус Христос в р. Йордан, водосвет, тържествени шествия (в Силистра с участието на Градски духов оркестър) и ритуалът „хвърляне на кръста във вода“.
 
В катедралния храм „Св. св. Петър и Павел“ в богослужението, водено от митрополит Яков – духовен водач на Доростолска епархия, участваха екипите на областния управител Ели Тодорова и на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Заедно с тях и с гражданството бяха представители на различни институции, които са съпричастни на миряните в празничните прояви.
 
20-годишният Галин Стоев, който е сред младежите – учещи и работещи едновременно, улови кръста в Силистра в ритуала на Богоявление. В него се включха 9 плувци, от които двама са именици, а поне един е бил победител в ритуала в предишни години. Парични и материални награди за смелчаците бяха осигурени от Доростолска митрополия, община Силистра, Областна администрация Силистра – икона на тема „Тайната вечеря“ (специално за първенеца в своеобразната обредна надпревара), и други институции.
 
Именикът Йордан Георгиев, родом от великотърновско село, е тазгодишният храбър мъж, хванал кръста в р. Дунав край Тутракан. В ритуала участваха общо шестима младежи, получили награди от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.