Областният управител на Силистра връчи награда на читалище от село Ситово

30/12/2021
В кабинета на областния управител на област Силистра Ели Тодорова бе проведен ритуал по връчване на „Специална награда“ на Народно читалище „Възраждане 2017“ – село Ситово, осигурена от Областна администрация Силистра. Тя е присъдена за успешно участие в Национален онлайн-конкурс „ОЙ, КОЛЕДО, МОЙ КОЛЕДО“, проведен от Народно читалище „Никола Вапцаров“ – град Тутракан, по решение на жури с председател д-р Ивелина Ефтимова, която е етнолог и е гл. ас. в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ .
 
Наградата на областния управител на Силистра за ситовското читалище е в направление „Пресъздаване на коледни обичаи“, като в случая представеният обичай е „Бъдни вечер“. Общо 53 са разгледаните от журито видео материали в две направления (освен посветеното на коледните обичаи, другото е  за материали на коледарски групи в пет възрастови групи).
 
Представителите на читалището лауреат беседваха с областния управител във връзка с някои актуални теми – разпределение на субсидията за читалищата; необходимостта от участие в проекти за финансиране, защото самофинансирането не е достатъчно; желанието да се участва в прояви и конкурси не само на принципа „онлайн“, но и с пряко включване на място, и др.
 
Областния управител отбеляза пред своите гости, че в тяхно лице имаме съхранители на български традиции, поради което и част от наградите са посветени на българските празници, за да имат възможност самодейците от най-младото читалище в село Ситово да разширят своите творчески изяви.
 
Наградата на областния управител за конкурса, организиран от читалището в Тутракан, е продължение на предишни подобни взаимодействия на представената на регионално ниво държавна власт. Партньорство е осъществено през последните години с читалища от град Силистра и от други населени места в областта, както още с Регионална библиотека, Регионален исторически музей, Филиал Силистра на Русенския университети и с други институции.