Втора награда за сдружение от Силистра в инициатива на ДАЗД

8/12/2021

Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ Силистра с председател инж. Христина Георгиева бе класирано на второ място в категория „Успешна промяна“ от Държавна агенция за закрила на детето, от чието име за четвърти път на неправителствени организации и институции бе връчен отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Предложението бе от Областна администрация Силистра, която е партньор на ЖС в различни негови начинания, включително и в учредяването на първия по рода си Експертен консултантски съвет по проблемите на домашното насилие.

Екипът на добруджанското сдружение получи наградата си по повод проведената от него кампания „Подари компютър на дете“, достигнала с успех до повече от 70 деца и в 2 социални заведения от резидентен тип от всички общини на област Силистра. Номинацията е направена от Областна администрация Силистра.

ЖС „Е. Каравелова“ е вече 20 години с изяви в социалната сфера и поддържа няколко услуги, като сред тях са първият в страната подслон за пострадали от домашно насалие, Център за социална подкрепа на деца и семейства в риск, Център за консултиране и превенция срещу домашното насилие, Преходна къща „Резилианс“.

В момента пред завършване е поредният проект на организацията, който е на тема „Превенция и защита от домашно насилие, чрез надграждане дейността на  Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“. Продължава работата по проекта „Изследване на етнопсихологическитеи културни особености на българското семейство в контекста на насилието, основано на пол“, който е осъществяван заедно с катедрата по психология на Великотърновския университет и ще продължи още няколко години.

Цялата церемония, проведена онлайн на 6 декември т.г., може да бъде проследена на адрес в интернет www.youtube.com/watch?v=CQYpti6zH9k

От ДАЗД съобщиха още по темата: „При изключителен интерес за отличието „Аз гарантирам щастливо детство“ бяха подадени над 200 номинации от цялата страна в четирите категории – „Значима иновация“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Устойчиво развитие“. Преседателят на Агенцията д-р Елеонора Лилова заяви: „Вярвам, че гарантирането на щастливо детство за всяко дете, е общата ни цел. Всички номинирани са хора, отдали се на голямата кауза „Децата“. Това са хора, които са до тях във всеки един момент, когато децата имат нужда от тях, които се радват, растат и откриват нови неща, заедно с тях. Убедена съм, че догодина номинираните ще са още повече, защото добрия пример е заразителен“, това каза по време на церемонията“.

На дневен ред за ЖС Силистра е традиционният през последните години повод: финалът на Кампания „16 дни активизъм срещу насилието над жени” (25 ноември – 10 декември). За поредна година Женско сдружение „Екатерина Каравелова” – гр. Силистра организира в центъра на областния град благотворителен базар под надслов „Заедно сме по-добри”, който в годините преди коронавирусната пандемия бе гарниран и с вълнуващ концерт. Тази година той е САМО от 10 до 16,30 ч. в центъра на град Силистра на 10 декември, също знаков ден в календара, посветен по волята на ООН на правата на човека в световен мащаб.