Филиал Силистра на Русенския университет откри изложба за 50 г. от откриването на своя предшественик - Институт за подготовка на учители

7/12/2021
В навечерието на 8 декември – празник на българската студентска младеж, във фоайето на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе открита изложба на тема „Началото на добри традиции“, посветена на 50-ата година от откриването на Полувисш педагогически институт в Силистра.
 
Доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра, представи платната, които по форма и съдържание допълват друга предишна експозиция, наречена „Европейският дух в образователното дело в Силистра в периода 1878-1913 г.“. Тя бе създадена преди няколко години със средства, предоставени от Областна администрация Силистра във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС, и разположена също в главното фоайе на откритата преди 35 г. сграда, предназначена за Института.
 
Областният управител Ели Тодорова приветства участниците в откриването на изложбата, подчертавайки в своето слово, че образованието, като всеки важен сектор от управлението на всяка страна, е част от нейната  национална сигурност, както и от стратегията за успешното й развитие. Поздравления поднесоха още д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра, Мария Недялкова – зам.-кмет на община Силистра (изложбата е подготвена със средства, предоставени от общината), Драгомира Тодорова – началник на архива в града отдела на „Държавен архив“ в Силистра – партньор на изложбата. Специалната изненада бе наградата от името на Районен съд Силистра, чийто председател Мирослав Христов връчи на Филиал Силистра устройство флипчарт, което да подпомогне нагледността в преподавателската работа.
 
В изложбата екип на настоящия академичен филиал, наследник на Института, е събрал върху 18 табла информация и снимки за първото десетилетие на учебното звено, продължило традициите на педагогическото образование в крайдунавския град, от чието начало се навършиха 130 г. По темата предстои да излезе монография, а във връзка с годишнините са проведени няколко събития. Междувременно БНТ 2 излъчи и паметен филм. В интернет-пространството също има публикувани материали за образователното дело в Силистра – в миналото един от центровете за подготовка на кадри за училищата.