Работна среща на областния управител с почетния консул на Румъния в Силистра

1/12/2021
Областният управител на област Силистра Ели Тодорова проведе първа работна среща с инж. Стефан Райчев – бизнесмен и общественик, в качеството му на почетен консул на Република Румъния в Република България със седалище на консулството град Силистра. Наскоро инж. Райчев получи възможността да поднови работата си като почетен консул на северната ни съседка.  В официалното съобщение тогава се казваше, че консулският му патент е изтекъл през 2016 г., след като е бил актуален в продължение на 10 години преди това, и 5 години по-късно отново е подновен от румънската страна.
 
Областният управител, като представител на държавната власт на Република България в област Силистра, обсъди възможностите за взаимодействие с почетния консул с ангажименти към консулски окръг, обхващащ територията на област Силистра и на областния град. Срещата протече и с обсъждане на важни въпроси, касаещи транспорта по р. Дунав, заповедта на МЗ относно ГКПП - Силистра и др.  Отправена бе покана за посещение в Силистра на извънредния и пълномощен посланик на Република Румъния в София. До Нейно Превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску от името на областния управител Ели Тодорова бе изпратен поздравителен адрес  в чест на 1 декември - Национален празник на Република Румъния.   
 
Според специалистите по международни отношения, една от най-значимите и исторически утвърдили се институции в международното право е тази на почетния консул. От „Виенска конвенция за консулските отношения“, ратифицирана от България през 1989 г., научаваме, че между държавите – страни по тази конвенция, консулски отношения са установявани между народите им от древни времена. Вземат се под внимание целите и принципите на Устава на ООН относно суверенното равенство на държавите, поддържането на международния мир и сигурност и развитието на приятелски отношения между държавите. 
 
Съгласно конвенцията, съществуват две категории консулски длъжностни лица: щатни консулски длъжностни лица и почетни консулски длъжностни лица. За вторите в Член 64 се казва: „Приемащата държава е длъжна да предоставя на почетно консулско длъжностно лице закрилата, която може да бъде необходима във връзка със заеманото от него официално положение“.