Областният управител Ели Тодорова участва във форум в Русе с представители на 4 министерства

18/11/2021
 
В град Русе бе проведен дискусионен форум, посветен на важността на транспортната инфраструктура за развитието на бизнеса в Северна България, вкл. в Северен централен район за планиране, част от който е област Силистра, заедно с областите Русе, Велико Търново, Габрово и Разград. Форумът е под патронажа на Борислав Българинов - областен управител на област Русе. Сред участниците бе областният управител на Силистра Ели Тодорова. Във форума се включиха ръководители на държавни и общински власти от различни области, както още представители на бизнеса от града домакин, от областта и от съседни на него региони.
 
На зададен публично въпрос от страна на г-жа Тодорова във връзка с направени изявлениия за изграждане на мост на р. Дунав при Силистра по време на проведена наскоро в Несебър конференция на тема "Транспорт", бе отправена препоръка към Областна администрация да зададе запитване в писмен вид до МРРБ, за да бъде получен официален отговор, осветляващ регионалните и местните власти, както и обществеността "в какво време и в каква перспектива е заложен мост при Силистра".
 
Своите виждания по най-наболелите въпроси за жителите на Северна България представиха няколко министри: на икономиката Даниела Визиева, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, на финансите Валери Белчев, както и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова.
 
От встъпителните думи на министрите стана ясно, че в месеците на управление на служебните правителства е направен преглед на състоянието на икономиката и на инфраструктурата в различните части на страната. Установен е дисбаланс в това отношение, за който с редица действия на проектно ниво е направен опит за скъсяване на времето за изготвяне на проекти и програми. Те ще бъдат предоставени на следващия управленски кабинет, за да продължи работата в това отношение.
 
Една от предпоставките за дисбаланса е транспортната инфраструктура, защото бизнесът я следва, и по тази причина, предвид важността на темата, се провежда форумът в Русе. При това в контекста за Плана за възстановяване и развитие за следващите 7 години.
 
За индустриални зони са заделени 416 млн. лв, като целта е създаване на довеждаща инфраструктура в тези зони. Вътрешната инфраструктура в тях – социална и техническа, трябва да бъде изградена от самите инвеститори, които на пазарен принцип ще избират в коя зона да работят. Предвидено е създаване на интерактивна карта, показваща всяко населени място като състояние и възможности за развитие, за да бъде на разположение във всеки момент на инвеститорите.
 
В регионалното министерство и в момента се работи по общо 2 400 строежа, половината от които са финансирани от националния бюджет, другата половина – със средства от оперативните програми. По отношение на финансите в страната бе заявено, че общините са заявили необходимост от подкрепа за общо 5 млрда лева за следващата бюджетна година, макар в пъти по-малко да са възможностите на ресорното министерство.
 
Съветът е да се мисли за бизнес, свързан с въглеродна неутралност, както и за оптимизация на административните процеси. По отношение на европейското финансиране в сферата на транспорта, за разлика от периода 2007-2020 г., финансиране за периода 2021-2027 г. е предвидено като помощ на проекти на малкия и на средния бизнес. Препоръката е местните власти да определят своите приоритети и да ги заложат в стратегиите си, с идеята за по-добра свързаност.
 
Работи се по възстановяване на летището край Русе, с намерението то да обслужва и съседни области, като Силистра и Разград. Предвижда се да пътуват самолети с пътници до 70 души, като трасето до София ще бъде изминавано за 30-40 минути. По повод р. Дунав предвидени са концесии на пристанищни съоръжения в Русе и Видин, както и реализация на проекти относно корабоплаването, вкл. въвеждане на система за електронен информационен обмен и др.