21 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

17/11/2021
Световният ден за възпомeнание на жертвите от пътнотранспортни произшествия тази година е на 21 ноември – по традиция, създадена с решение в ООН през 2005 г. това е винаги в третата неделя на предпоследния за годината месец. През годините Република България активно участва в международните програми и събития, като според реалностите се включва със свои предложения и прояви, които съответстват на глобалните на световно ниво.
 
Според статистиката на органите на властта по темата, през 2020 г. по пътищата в страната е имало 5 710  тежки катастрофи, при които загиналите са 463, а ранените – 7 121 души. В допълнение за 9-те месеца на годината картината е следната: 5 046 катастрофи с 418 жертви и 6 347 пострадали, някои от които завинаги остават с увреждания.
 
Повече информация за визията за Световния ден за 2021 г. с мото: „Помним! Подкрепяме! Действаме! (Remember! Support! Act!) – на адреси: www.mvr.bg/opp (рубрика „Полезна информация“ – „Кампании“), отделно на сайта на ОДМВР Силистра (www.mvr.bg/silistra), както и на www.worlddayofremembrance.org/.
 
С всяка форма на проява на отношение към темата за ПТП-ата и последствията от тях ще насочим вниманието си към произтичащите от това проблеми, отнасящи се до човечеството, и свързани със загуби от различен характер, вкл. човешки и материален. За намаляване до минимум на катастрофите на пътя с МПС са необходими съвместните усилия на специализираните органи, местните власти, неправителствения сектор и семействата.
 
Настоящият материал освен като информация до обществеността, е и покана към общини, читалища, училища, неправителствени организации и неформални граждански групи да заявят желание да проведат инициативи – самостоятелно или в партньорство, на адрес: ss@ss.government.bg. Структурите на МВР имат готовност да подкрепят всички желаещи да осъществят инициативи от светски и от религиозен характер, при спазване на въведените мерки за ограничаване на разпространение на коронавируса.