Областният управител на Силистра участва в национална научна конференция на РИМ Силистра

12/11/2021
В Силистра започна двудневна Национална научна историческа конференция – инициатива на Регионален исторически музей с директор д- р Николай Тодоров. Ели Тодорова – областен управител на област Силистра, поднесе поздрав от името на Областна администрация. Той бе предназначен за участници от различни научни институти и исторически музеи от цялата страна – 15 учени от 8 научни звена, сред които БАН, Софийския и Великотърновския университети, както още от Варна, Стара Загора, Омуртаг и др.
 
В поздрава на представителя на държавната власт в областта се казва: „С представените изследвания, създадени на регионално ниво, Вие ще надградите веднъж осъществената подобна инициатива, проведена в град Котел през 2019 г. Желая успешно представяне на всички историци и дейци на науката, представящи разработки по темата „Между центъра и периферията – регионални връзки и стопански мрежи в българската история (XV-XX в.)“.
 
От името на община Силистра, която е партньор на събитието, присъстващите бяха поздравени от д-р Мирослав Тодоров – зам.-кмет на общината. Проф. дин Милко Палангурски от Велико Търново също имаше своето специално обръщение към аудиторията. Освен на историческите факултети на хуманитарните университети в София и Велико Търново, научният форум в Силистра е дело и на Икономически университет Варна и Център за стопанско-исторически изследвания.
 
Конференцията провежда по т.нар. хибриден начин, позволявайки на всички, които нямат възможност да присъстват лично, да бъдат пълноценни участници в научния дебат. Форумът е фокусиран върху регионалните изследвания и е втори поред, след проведения в град Котел през 2019 г., от който има издаден сборник, чието продължение е предвидено и от конференцията в Силистра.