Дипломатическо посещение в област Силистра на делегация от посолството на Република Турция

12/10/2021
В залата на Областна администрация Силистра областният управител Ели Тодорова и нейният заместник Минчо Йорданов посрещнаха посланика на Република Турция Айлин Секизкьок. Нейно превъзходителство е за първи път в област Силистра и бе придружена от десетчленна делегация, включваща и генералния консул в Бургас г-жа Сенем Гюзел.
 
Пред гостите, като представител на държавната власт, г-жа Тодорова представи основни моменти от историята на областта, както и актуални данни за инфраструктурата, поминъка, образователното и социалното дело, културата и спорта. Акцентирано бе и върху главната задача в работата на Областна администрация – изпълнение на волята на служебното правителство за провеждане на демократични избори, този път едновременно за парламент и президент.
 
„От Вашия разказ във въображението ми остава представата за един хубав град и за област с традиции“, заяви посланик Секизкьок, пожелавайки успех в работата на г-жа Тодорова, както и надеждата си, че и при следващото си посещение ще има възможност за повторна среща с нея като областен управител.
 
Дискутирана бе темата за необходимостта от развитие на въпроса с транспортния коридор по линията Хамза Бейли – Силистра, за което посланик Секизкьок заяви, че България има подкрепата на Турция. Г-жа Тодорова сподели, че наскоро на национален транспортен форум в Несебър по темата е поставен приоритет и за изграждане на Дунав мост при Силистра – Кълъраш.
 
Гостите разказаха за своя инициатива – опека на социални домове (центрове за деца от семеен тип) в областите Пловдив, Бургас и Видин, заявявайки желание да разширят тази дейност и в област Силистра, ако има подходяща структура на нейна територия, нуждаеща се от помощ, както и желание от българска страна за подобно взаимодействие.
 
В знак на взаимно уважение областният управител на Силистра и посланичката на южната ни съседка си размениха ритуални подаръци – от българска страна това са екземпляр на „Енциклопедия на област Силистра“, копие на уникалната римска шлем маска, оригиналът на която е сред експонатите в регионалния музей, и стилизирана българска шевица –изображение на „Дърво на живота“, с пожелание за здравей и успех в дипломатическата мисия.
 
В област Силистра програмата на групата дипломати от Република Турция е наситена с различни по съдържание моменти: освен срещата при областния управител, подобна е планирана при кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и с районния мюфтия Мюддесир Мехмед. Както и срещи в Дулово, Черник, Руйно, Грънчарово и други населени места. Обект на посещение са и знакови културни обекти, сред които „Куршумлу джамия“ и крепостта „Меджиди табия“, а не на последно място – и разходка с кораб по р. Дунав.