Областният управител на област Силистра участва в програмата за честване на 20-ата година от възстановяването на Доростолска епархия

11/10/2021
На 9 и 10 октомври 2021 г. бе реализирана програма за 20-ата година от възстановяването на Доростолска епархия след решение на Петия Църковно-народен събор на БПЦ през 2001 г., в която специален гост от името на държавната власт бе Ели Тодорова – областен управител на област Силистра.
 
Според програмата, на 9 октомври бе освещаването на православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в село Межден, община Дулово, който е най-новият в епархията с духовен водач митрополит Яков. Ритуалът бе воден от Западно и средноевропейски митрополит Антоний.
 
Храмът е изграден и изписан по ктиторската воля на бизнесмена Никола Попов, който бе поздравен задочно от г-жа Тодорова, тъй като на тържеството той бе представен от своята майка и негов партньор в начинанието Петранка Николова – дългогодишна учителка. На нея бе връчен поздравителен адрес и икона на Светията Чудотворец – патрон на  обителта. Своето лично отношение по повод първия празник на храма прояви кметът на общината д-р Юксел Ахмед.
 
На 10 октомври в Катедрален храм „Свети първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра бе тържествената съборна архиерейска литургия за годишнината от възстановяването на епархията. Пред присъстващите миряни и гости г-жа Тодорова поздрави силистренското духовенство с думите: „Поздравявам Ви с 20-ата година от възстановяването на Доростолска епархия – едно от първите християнски средища по българските земи, свързано със саможертвата на над двадесет великомъченици. В продължение на две десетилетия в Крайдунавска Добруджа отци и миряни в повече от петдесет храма извършват служби в името на духовността. За да бъдат хората по-близко до Бога и да осъществяват заедно ритуали, пречистващи душите им, защото всеки от нас има необходимост да чуе вдъхновяващо пастирско слово, изпълнено с доброта и оптимизъм в името на процъфтяването на вярата“.
 
Поздрави от патриарх Неофит, от митрополити от различни страни бяха представени в силистренския православен храм пред участниците в празника на епархията, обединяващ над 50 храма, в които служат 21 свещеници от различни поколения..
 
В православния храм на Силистра поздравът „ДОСТОЕН!“ прозвуча по адрес на 84-годишния силистренец Йордан Христов – дългогодишен четец в храмове в Българската православна църква, който бе удостоен с честта да бъде занапред „пръв между певците“ (главен певец). Шестима гости владици от няколко православни страни получиха специален владишки аксесоар.
 
Празникът завърши със съвместно изпълнение на химна „Многая лета“ на църковния хор, митрополитите и духовните лица, както и на миряните. С обща снимка пред силистренския катедрален православен храм и с поклонение пред гробовете на покойните митрополити Иларион и Амвросий в двора на църквата приключи програмата за годишнината от възстановяването на Доростолска епархия.