Областна администрация почете празника за освобождението на Силистра - 1 октомври 1940 г.

1/10/2021
Представители на Областна администрация Силистра, на Регионална библиотека "Партерний Павлович" и на Държавен архив Силистра поднесена венци и цветя на паметната плоча за освобождението на Добруджа през 1916 г. и на паметника на цар Борис Трети - обединител на Отечеството, в Дунавския парк на града във връзка с 1 октомври 1940 г. - ден на освобождението на град Силистра от четвъртвековна румънска окупация в резултат на мирния Крайовски договор между Царство България и Кралство Румъния. Пред участващите в ритуала бе представен кратък исторически материал по темата.
 
За празника областният управител на област Силистра Ели Тодорова разпространи свое послание към обществеността, в което се казва: „Уважаеми съграждани, днес е 1 октомври – в световен мащаб това е Международен ден на възрастните хора, Празник на музиката и поезията. За нас, добруджанци, този ден има важно историческо значение – преди 81 години силистренци посрещат българските войски, с които в действие влиза и българската власт след почти четвъртвековна румънска окупация. Филмите и снимките, както и книгите, предимно на краеведи, но напоследък все по-често и на писатели, пазят свидния спомен от първия октомврийски ден на 1940 г., когато на площад „Свобода“ Хор „Седянка“ пее химна „О, Добруджански край“.
 
Миналата година по това време, заедно с Регионална библиотека и Държавен архив Силистра, Областна администрация проведе знаменателно събитие. То бе във форма на първа по рода си паметна среща с творци от региона, създали произведения по темата. По този начин от името на държавната власт на всички тях бе изказана благодарност за стореното в името на защитеното патриотично чувство".
 
Да припомним хронологията на събитието от преди 81 години по свидетелства на Държавен архив Силистра: 
 

На 1 октомври в града влизат българските освободителни войски, предвождани от ген. лейтенант Георги Попов, началник на ІІІ Българска армия и генерал-управител на Южна Добруджа. Посрещат ги под специално построена арка инж. Петър Иванчев, първият кмет на града. Хористи от музикално дружество “Седянка” пеят марша “О, Добруджански край”. Силистренци последни от всички южнодобруджанци посрещат свободата, но единствено те празнуват 3 дни своето национално освобождение. 

* На 2 октомври пристига Доростоло-Червенския митрополит Михаил, който след две десетилетия за първи път на български език отслужва тържествен молебен в църквата “Св. Св. равноапостоли Петър и Павел”. На 3 октомври в Силистра, за първи път, тържествено се отбелязва и Денят на възшествието на цар Борис ІІІ на българския престол. Състоял се е парад на военните части от гарнизона в града. 

* Важен момент, свързан със събитията от преди 81 години, е създаването на Общограждански комитет за стопанско и културно повдигане на Силистра в дните между 15 и 20 септември 1940 г. По негово решение е сформиран и Силистренски временен комитет “Ад – хок”, т.е. оранизирана структура за специални цели, в случая по повод произтичащите действия от Крайовския договор от 7 септември 1940 г.