1 октомври - празник на освобождението на Силистра през 1940 г.

1/10/2021
1 октомври 1940 г. Дни след подписването на 7 септември с.г. в румънския град Крайова мирен договор между Царство България и Кралство Румъния българските войски навлизат в Силистра, за да въведат новата българска власт след близо четвъртвековна румънска окупация.  81 години по-късно за това време в област Силистра свидетелстват над 30 паметници и паметни плочи, посветени на събитието, както и на дейци, свързани с него и с борбата за освобождение на Добруджа като изконна българска земя, възвърната към Отечеството.
 
В град Силистра в това отношение най-знакови са паметникът на войводата Стефан Караджа, открит година след Крайовския договор, паметникът на цар Борис Трети – обединител, станал факт по проект на скулптора Йордан Колев преди двадесетина години, както и паметните плочи, създадени през последните няколко години в Дунавския парк и в парк на кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Дръстър“.
 
За празника областният управител на област Силистра Ели Тодорова разпространи свое послание към обществеността, в което се казва: „Уважаеми съграждани, днес е 1 октомври – в световен мащаб това е Международен ден на възрастните хора, Празник на музиката и поезията. За нас, добруджанци, този ден има важно историческо значение – преди 81 години силистренци посрещат българските войски, с които в действие влиза и българската власт след почти четвъртвековна румънска окупация. Филмите и снимките, както и книгите, предимно на краеведи, но напоследък все по-често и на писатели, пазят свидния спомен от първия октомврийски ден на 1940 г., когато на площад „Свобода“ Хор „Седянка“ пее химна „О, Добруджански край“.
 
Миналата година по това време, заедно с Регионална библиотека и Държавен архив Силистра, Областна администрация проведе знаменателно събитие. То бе във форма на първа по рода си паметна среща с творци от региона, създали произведения по темата. По този начин от името на държавната власт на всички тях бе изказана благодарност за стореното в името на защитеното патриотично чувство.
 
Сигурна съм, че и тази година всяка институция по свой начин ще отбележи годишнината от това паметно за Добруджа събитие, включително и по повод 80-ата годишнина от откриването на паметника на Стефан Караджа – войводата – неизменен символ на Добруджа. Година след повторното й освобождение, макар и само на южната й част, по този достоен начин на 1 октомври 1941 г. силистренци преценяват, че трябва да честват своя специален ден, станал възможен след историческата българо-румънската Крайовска спогодба. Да е честит нашият – силистренски и добруджански 1 октомври – ден за памет и благодарност. Чест и  слава на всички наши предци, които имат заслуга за възвръщането на Южна Добруджа към майката – родина България“.
 
Представители на Областна администрация Силистра поднасят цветя на паметници в Силистра във връзка с празника в 12,45 ч., за участие в което са поканени представители на Държавен архив Силистра, Художествената галерия, Регионална библиотека и др.
 

Хронология на събитието от преди 81 години по свидетелства на Държавен архив Силистра: 

На 1 октомври в града влизат българските освободителни войски, предвождани от ген. лейтенант Георги Попов, началник на ІІІ Българска армия и генерал-управител на Южна Добруджа. Посрещат ги под специално построена арка инж. Петър Иванчев, първият кмет на града. Хористи от музикално дружество “Седянка” пеят марша “О, Добруджански край”. Силистренци последни от всички южнодобруджанци посрещат свободата, но единствено те празнуват 3 дни своето национално освобождение. 

* На 2 октомври пристига Доростоло-Червенския митрополит Михаил, който след две десетилетия за първи път на български език отслужва тържествен молебен в църквата “Св. Св. равноапостоли Петър и Павел”. На 3 октомври в Силистра, за първи път, тържествено се отбелязва и Денят на възшествието на цар Борис ІІІ на българския престол. Състоял се е парад на военните части от гарнизона в града. 

* Важен момент, свързан със събитията от преди 81 години, е създаването на Общогражданския комитет за стопанско и културно повдигане на Силистра в дните между 15 и 20 септември 1940 г. По негово решение е сформиран и Силистренския временен комитет “Ад – хок”, т.е. за изпълнение на специални цели, в случая по повод произтичащите действия от Крайовския договор от 7 септември 1940 г.