Училищна активност в област Силистра в Дните на европейската мрежа на службите на пътна полиция и конкретно на 21 септември – ден без загинали на пътя

21/9/2021
Областна администрация Силистра подари на детския отдел на Регионална библиотека игра и тематични книжки, свързани с темата на Дни за безопасност на движението (16-22 септември). Във връзка с тях се организират събития в европейски мащаб, включително и в България (повече на сайта на Областна администрация Силистра в публикация на адрес: http://silistra.government.bg/OA-SILISTRA/home.nsf/pages/bg/NT0001C82E?OpenDocument – Дни на безопасността на пътя (16-22 септември): 21 септември – ден без загинали на пътя“).
 
В Силистра членове на Ученическия съвет на Средно училище „Н. Вапцаров“ подариха цветя на водачи на МПС с послание за успех. „Лесно е да спасиш човешки живот! Просто спазвай правилата!“ – това беше мотото на инициатива, организирана от доброволцци от СУ „Никола Вапцаров“, която се проведе на 21.09., в рамките на Дни на европейската мрежа на службите на пътна полиция 16-22 септември 2021 г.
 
Тази кампания цели да намали до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия и да повиши на толерантността и личната отговорност на всеки участник в пътното движение. В днешния малко мрачен и дъждовен ден доброволците създадоха настроение, посрещайки пред училище родители и деца с цвете и информационен флайер за кампанията. „Остани жив! Пази живота!“ е мотото на европейските дни на безопасност по пътищата за 2021 година.
 
Учениците от 5 и 12 клас се включиха във второто издание на ,,Дни на безопастността“ на RODPOL (16-22.09.2021 г.), като на 21.09. то се провежда под егидата на МВР с министър Бойко Рашков.
 
Ученици от среден и горен курс в училището подписаха Обещание за спазване на правилата за движение по пътищата, с което отразиха кампания за намаляване на травматизма по пътищата, в рамките на дните на безопасността на ROADPOL. Обещанието е част от инициативите, свързани с намаляване до нула на загиналите при пътно-транспортни произшествия за поне един ден.
 
В ПМГ „Св. Климент Охридски“ Силистра учениците от 5 и 12  клас също се включиха със свои инициативи във второто издание на ,,Дни на безопасността“. По подобен начин училища и читалища от цялата област откликнаха на призива на МВР и на другите държавни институции за участие в проявата.
 
Учениците от 4 Б кл. "Млади родолюбци" при ОУ „Св. св. Кирил и Методий", гр. Силистра, отбелязаха Европейския ден без жертви на пътя, като разиграха ситуации в двора на училището, нарисуваха своите представи за спокойно движение, наблюдаваха преминаването на транспортни средства и пешеходци на кръстовището със светофари близо до училището. Посланието на децата е всеки ден да бъде без жертви на пътя; пешеходци и шофьори да спазват правилата; пътуващите да слагат винаги колани; шофьорите да не говорят по телефон и да не се разсейват със силна музика, докато карат; да помислят за себе си и за другите преди да се качат в колата, употребили алкохол. Понякога и шофьорите са пешеходци: Нека да са по-търпеливи и по-добри към преминаващите по пешеходната пътека.