Министерство на здравеопазването награди институция от Силистра и лекар от Дулово във връзка с ваксинирането

21/9/2021
Областният управител на област Силистра Ели Тодорова награди с официални грамоти на Министерство на здравеопазването двама лекари от област Силистра във връзка с извършените до този момент ваксинации срещу коронавируса.
 
Ритуалът е в изпълнение на нареждане на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров чрез заповед РД-01-779 от 20.09.2021 г. по повод проявените от работещите във ваксинационните кабинети старание, постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания на Република България срещу Covid-19. Както и за проявените от общопрактикуващите лекари в страната висока активност, професионален ангажимент и постигнати резултати в осъществяването на имунизационния процес.
 
В личностен план единият от наградените сред 25 негови колеги от страната е д-р Юмер Юсеинов, чието старание е оценено на министерско ниво. Той е общопрактикуващ лекар в община Дулово и от началото на ваксинационната кампания е поставил ваксини на 700 души както от пациентската си листа, така и на други граждани. Справката от РЗИ показва, че от общо около 50 лични лекари в област Силистра не повече от 30 от тях извършват ваксинации.
 
Пред представителя на държавната власт д-р Юсеинов сподели практиката относно ваксинирането в своята амбулатория, обслужваща 3 700  пациенти. Сред ваксинираните има обаче и български граждани, живеещи в чужбина, които през лятото са пожелали да получат дози в родината си.
 
Грамота бе връчена и на д-р Теодора Начева – директор на РЗИ Силистра, за постигнати резултати на имунизационния кабинет към областната инспекция, включващ пет екипа с лекари, медицински фелдшери и медицински сестри, включително работещи по договори с представители на МБАЛ и Спешния център в Силистра.
 
Техният общ принос е повече от 6 500 ваксинирани от общо 28 441 в седемте общини на областта. Д-р Начева разясни, че продължава, макар и трудно, ваксинационният процес в област Силистра, осъществяван както от личните лекари, така още в трите болници и от екипите на РЗИ.