Областният управител на Силистра участва в откриването на учебната година в Средно училище "Никола Вапцаров"

15/9/2021
В област Силистра започна новата учебна 2021-2022 година. Областният управител Ели Тодорова участва в ритуала на Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в град Силистра, по покана на директора на училището Калоян Нейков, който е и общински съветник в ОбС Силистра, заедно с Ивелин Неделчев - заместник на председателя на ОбС Силистра, и на д-р Николай Тодоров - директор на Регионален исторически музей Силистра, възпитаник на училището и впоследствие учител в родното школо.
 
В учебната 2021-2022 г. над 600 са учениците от първи до дванадесети клас в едно от най-старите училища в областния град, от които 74 първокласници в 3 паралелки. Над 70 души е целият колектив - педагогически и непедагогически състав.  
 
По покана на две от училищата в Дулово заместник-областният управител Минчо Йорданов се включи в откриването на новата учебна година в СУ „Васил Левски“ – най-голямото училище в областта с над 900 ученици, и в ПГООТ (Професионална гимназия по облекло, обслужване и транспорт), която е единствената в общината професионална гимназия.
 
Най-важните цифри и факти за областната образователна мрежа по предварителни данни от РУО на МОН: общ прогнозен брой ученици в дневна форма на обучение – 9 470, от които в І клас – 817, постъпили в VІІІ клас по държавния план прием – 745,  в ХІІ клас – 646.
 
Всички те ще учат в 44 училища (по 1 съответно начално, специално - СПИ, и спортно, 22 основни, по 2 обединени и профилирани гимназии, 7 средни  училища, 8 професионални гимназии). Отделно: 24 са детските градини в областта, 4 са ЦПЛР и един е Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. В 40 от училищата има здравни кабинети, но на практика във всички училища е осигурено медицинска помощ по три начина.
 
По отношение на базата всички училища са получили разрешение от РЗИ Силистра, като в някои ремонтите ще продължат още месец-два, но без да пречат на учебния процес. Налична е готовност за отоплителния сезон във всички училища и детски градини. Училище, което ще провежда обучение в други сгради, е ПГСУАУ „Атанас Буров“ Силистра, на която е разпределен образователен процес в две смени в стаи в ЕГ „Пейо Яворов“ и в ПГПТ „Евлоги Георгиев“.